13 C
Пловдив
сряда, ноември 29, 2023

Едва 6-7 % от българите застраховат имотите си

Само 6-7% от имотите на физически лица в България са застраховани, показват статистическите данни в последните 10 години. Това е изключително нисък процент, имайки предвид, че голяма част от хората у нас живеят в собствени жилища. Би трябвало интересът да е по-голям, коментират за медиите от Асоциацията на българските застрахователи. За сравнение при автомобилите хората застраховат с приоритет – не само „Гражданска отговорност“, но и „Автокаско“, уточняват от застрахователни компании.

От там си обясняват слабият интерес към жилищното застраховане с ниския стандарт на живот и с липсата на административна и правна култура сред голяма част от българите. Все още у нас е рядкост човек да има доверен банкер, адвокат, застраховател или финансов консултант. Техните услуги се ползват едва, когато възникне проблем с имуществото.

Проверка сочи, че има както бюджетни, така и по скъпи варианти за имуществено застраховане. Цените тръгват от порядъка на 25-35 лв. на година. Ако пазарната оценка на имота е 100 000 евро например, цената на застраховката би била около 400 лв. годишно, твърдят застрахователи.

Related Articles

11 проекта с награди от архитектурния конкурс „Арх. Димитър Богданов“

11 студентски проекта са отличени в юбилейното 20 издание на архитектурния конкурс „Арх. Димитър Богданов“. Голямата награда - едногодишна стипендия от студио „Амфион“ получава...

Светило в областта на недвижимото културно наследство с лекция в София

Проф. Йорг Хаспел е част от екипа на „Проект Бузлуджа“ На 29 ноември от 18:15 часа в Регионалния исторически музей - София проф. Йорг Хаспел...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ