Навигатор Home » Интервю » Евтим Стефанов, изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие с бизнес център – Видин: Създаваме възможности за общ туристически бизнес между България и Румъния

Евтим Стефанов, изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие с бизнес център – Видин: Създаваме възможности за общ туристически бизнес между България и Румъния 

Евтим Стефанов е на 39 години. Роден е и живее във Видин. Завършил е езиковата гимназия в града и „Международни икономически отношения” във Варненския университет. Продължава обучението си по същата специалност в университета Мediterranee - Екс - ан Прованс, Франция. От 2003 г. работи като координатор в Агенцията за регионално развитие с бизнес център - Видин. От 2005-а е неин изпълнителен директор. Владее английски, френски и немски език.

Целта е хората лесно да могат да посещават природни, исторически и културни забележителности от двете страни на Дунав

Разговаря

Цвета ИВАНОВА

– Г-н Стефанов, Видинската агенция за регионално развитие е сдружение с доста активен живот. Що за орган е тя, от кого е създадена и какъв е приносът й за развитие на бизнеса в района?

– Агенцията за регионално развитие с бизнес център във Видин е действително много активен субект в района. Тя е нестопанска организация, създадена да подпомага частния бизнес. Съществува от 1997 г. Нейни учредители са общините във Видин, Белоградчик, Ново село и Брегово, Видинската търговско-промишлена палата, клонът на ОББ в града, Бюрото по труда във Видин и Свободната безмитна зона.

– В какво точно се заключава дейността ви, ползва ли се от услугите на организацията реалният бизнес?

– Занимаваме се с разработване и изпълнение на проекти, с които подпомагаме различни бизнеси. Имаме и други услуги – даваме консултации за разработване на проекти, организираме срещи, конференции, срещаме партньори от съседните страни и т.н. Натрупахме добър опит, полезни сме на бизнеса и на хората от Видин.

По какви интересни проекти работите?

– В момента с партньори от Румъния изпълняваме интересен проект, свързан с туризма – „Приключение с балон”. Ще предлагаме на туристите да погледнат района или някоя забележителност отгоре. Вече сме закупили по един балон ние и румънските партньори. Тече обучение на кадри за обслужването им. Такъв вид услуга се предлага в много известни курорти по света.

– Добро е явно партньорството с Румъния. Имате ли вече финализиран проект?

– Приключихме изпълнението и на проект „Дунавски веломаршрут”. Чрез него показахме, че с велосипед туристите могат да се придвижват по панорамни и римски пътища от двете страни на Дунав.

– Кой финансира тези проекти?

– Финансират се от Европейската програма за трансгранично сътрудничество България – Румъния. В предишните години сме имали проекти и със сръбски партньори, но тази част от трансграничната програма нещо забуксува. Но с Румъния нямаме проблеми, работим добре.

– Станахте интересни с най-новия си проект – създаване на нов вид туризъм чрез мрежа за електрически велосипеди. Каква е целта му?

– Нашите проекти са повече в сферата на туризма. Целта е хората да могат да посещават природни, исторически и културни забележителности от двете страни на Дунав чрез този вид транспорт. Хората, които го предпочитат, може да се движат на групи, а може и самостоятелно. В Европа този вид туризъм също набира скорост.

– Как започна изпълнението на проекта?

– Започна преди дни с един велотур от Видин до Лом през Белоградчик и приключи до пещерата „Магура”. В него се включиха 80 велосипедисти от България и Румъния. Той беше и тестване на велосипедите и на един от многото маршрути. По време на колопохода разгледахме забележителностите на Видин, Лом и Белоградчик, пещерата „Магура” също. Проектът предвижда разработване на маршрутите, които могат да се изминат с такива колелета. Те включват освен известни забележителности, и други по-малко известни, но също така ценни. Става въпрос за храмове, манастири, природни феномени. Ще издадем брошури с всички възможни маршрути, както и с местата за настаняване, хранене и забавление, със забележителностите, които могат да се видят. Ще издадем и карта на маршрутите.

– Електрическите велосипеди все още не са много популярни у нас. Какви са предимствата им?

– Засега по проекта сме доставили 80 бройки електровелосипеди, но общият им брой ще достигне 240 – по 120 у нас и в Румъния. Защото проектът се осъществява с румънски партньори – Румънската асоциация за електронна и софтуерна индустрия от град Крайова и Асоциацията за средния и малкия бизнес в град Калафат. От наша страна сме заедно с Видинската търговско-промишлена палата. Велосипедите са лесно управляеми, имат батерия, с която могат да се изминат от 50 до 70 км. Следва зареждане. Ще бъдат обучени хора, които ще обслужват велосипедите, ще бъдат изградени и зарядни станции в 35 точки у нас и в Румъния. В тях ще могат да се зареждат по 5 велосипеда едновременно, а едно зареждане ще трае по 4-5 часа. Клиентът ще заплаща стойността на изразходваната електроенергия. Ще плаща и наем за колелото, който е 2 лв., или 1 евро за 3 часа.

– Откъде ще се наемат въпросните возила?

– Велосипедите ще се наемат от пунктове в 16 града у нас и в Румъния. В България те са Видин, Монтана, Враца, Мездра, Плевен, Велико Търново, Червен бряг, Горна Оряховица, Свищов, Добрич, Русе, Дулово, Силистра. В Румъния станциите са в Гюргево, Турну Северин, Кълараш, Констанца, Крайова, Александрия, Меджидия, Манталия, Каракал, Рошиори, Турну Мъгуреле, Черна вода, Нъводори, Слатина, Олтеница и Калафат. Най-много велосипеди – по 20, ще има във Видин, на Дунав мост 2 и в град Калафат, Румъния.

Добавете коментар