11 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Евростат: Четирима на всеки 10 българи живеят в пренаселени жилища

Около 41 процента или четирима от всеки 10 българи, живеят в пренаселени жилища. Това сочат данните от анализ на европейската статистическа служба Евростат за състоянието на жилищния фонд в ЕС. Това означава, че те нямат достатъчен брой стаи за размера на домакинството си.

По този показател България се нарежда на трето място сред страните членки на Европейския съюз след Румъния и Латвия. В тези страни делът на обитателите на пренаселени жилища е съответно малко под 46 и 42 на сто.

Средно за ЕС показателят е 17,2 на сто обитатели на пренаселени жилища. Най ниски са нивата на пренаселеност в Кипър, малко над два процента, Малта – 3,7 на сто и Холандия – 4,8 процента.

Около 15% от населението в страната, живеят в жилища, които се споделят от повече от едно семейство, тоест удвояването на домакинствата в един апартамент е доста често срещано явление сред българите с по-ниски доходи в градска среда. Случва се често три поколения, или около 6-9 членове на едно домакинство, да обитават маломерно жилище от 60 – 70 квадратни метра.

Освен това около 80% от децата в България под 18-годишна възраст, както и около 60 на сто от младите хора на възраст 16-29 години, са контингент от домакинства, които живеят в пренаселени жилища.

В сравнение с 2010 година обаче, картината през 2019-а, за която се отнасят най-новите данни, показва, че има спад на обитателите на пренаселени жилища.

За България преди десет години делът им е бил малко над 47 на сто, а за Съюза като цяло 19 процента.

Същевременно Евростат отчита, че в ЕС повече от един на всеки трима души живее в недостатъчно обитавани жилища през 2019-а, което означава, че жилищата са твърде големи с излишни стаи и по-конкретно ненужни спални, съпоставени с потребностите на съответното домакинство.

Делът на обитателите на такива жилища у нас е 11,5 на сто. Държави, където под 15 процента от населението живеят в такива жилища, които се смятат за твърде големи за нуждите им, са Румъния – със 7,7 на сто, Латвия – малко под десет на сто, и Италия – 14,2 на сто.

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...

Български проект спечели тазгодишната награда Новия европейски Баухаус

Проектът „Паркът” или „ From Concrete to Culture“ на фондация „Колективът” спечели отличие на тазгодишното издание на наградите за намеси в градска среда "Нов...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ