Навигатор Home » Новини » Европа ни осъди заради мръсния въздух

Европа ни осъди заради мръсния въздух 

2-EC

България не изпълнява задълженията си за ограничаването на фините прахови частици

Европа осъди България заради мръсния въздух. Съдът в Люксембург реши, че страната ни не спазва задълженията си по директивата за качеството на въздуха. По-конкретно става въпрос за превишаване на нормите на фини прахови частици, става ясно от публикуваните на страницата на Съда документи по делото. По този показател въздухът в България е с най-лоши качества в целия ЕС, показват данни на Европейската агенция за околна среда.

Решението гласи, че с постоянното неспазване от 2007 до 2014 г. включително както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности, приложими за концентрациите на прахови частици в София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна, България не е изпълнила задълженията си за приложение на европейското законодателство.

Искът срещу България беше заведен от Европейската комисия през септември 2015 г. В края на миналата година мнението на генералния адвокат по делото беше, че България е нарушила правилата на ЕС. В неговото заключение, публикувано на сайта на Съда, е записано, че страната ни не е освободена от спазването на нормите. Съдът посочва, че България е изготвила планове за подобряване на качеството на въздуха, което е потвърдено и от Европейската комисия. Според нея обаче България не е предприела всички необходими и от научна гледна точка възможни мерки, за да преустанови превишаването на пределно допустимите стойности. Комисията критикува и факта, че мерки, които са били предвидени, все още не са били предприети и че изготвените от страната ни планове не включвали определена информация, пише още в документацията по делото. От институцията цитират доклад на Световната здравна организация (СЗО), според който през 2012 г. замърсяването на въздуха е причинило преждевременната смърт на 8,6 хил. души.

Добавете коментар