Навигатор Home » Икономика » „Евромакс” се отказа от златото в Трън, но засега

„Евромакс” се отказа от златото в Трън, но засега 

През юни т. г. с огромно мнозинство жителите на града се обявиха против възобновяването на добива

„Евромакс Сървисиз” ЕООД, част от групата „Асарел-Медет”, няма да разработва находището на златна руда до град Трън по досегашния проект. От Министерството на околната среда и водите съобщиха, че дружеството е спряло процедурата за издаване на екологична оценка, което означава практически отказ за продължаване реализирането на вече одобрената технология за открит и подземен добив .

От съобщението обаче става ясно още, че от „Евромакс Сървисиз” не са се отказали окончателно от извличането на злато и сребро от този регион. В момента се правят нови анализи с цел взимане на решение за реализирането на подобрен проект. „Дружеството извършва цялостна преоценка на параметрите на инвестиционното предложение и целесъобразността му във връзка с икономическите и социалните условия в Трън”, се допълва в съобщението.

До спирането на проекта се стигна, след като на местен референдум почти 93% от жителите на града гласуваха срещу златодобива в района заради наличието на уран в земните недра. Залежите тук се оценяват на около 35 т злато и 250 т сребро.

ПОРТФОЛИО

„Евромакс Сървисиз” е собственост от 2014 г. на „Асарел инвестмънт”. Дружеството, което бе дъщерно на канадската „Euromax Resources”, получи преди това лиценз за геоложко откритие и разрешение за добив на злато. Пак от канадците „Асарел” придоби фирмата „Трейс рисорсиз” и правата, които тя притежаваше за подобен проект в Брезник.

Добавете коментар