Владимир Владимиров управлява община Кула за втори мандат. Роден е през 1963 г. Завършва хуманна медицина в Плевенския институт и веднага започва работа в закритата вече болница в родния си град. Завежда Филиала за спешна медицинска помощ. През 2011 г. за пръв път е избран за кмет, успеха си повтаря и през 2015-а.

Наложили сме строга финансова дисциплина и лично аз всяка седмица инспектирам разходите

Разговаря

Цвета ИВАНОВА

– Д-р Владимиров, Кула е една от малкото общини в страната, които нямат никакви финансови проблеми. Как успявате да изпълнявате ангажиментите си към хората с малкото средства, които имате?

– Община Кула приключи 2017 г. без нито един лев задължения. Така беше и през предишните години. Разполагаме с малко средства, но знаем как да ги харчим. Правилото е: не харчи повече, отколкото имаш! Лично аз всяка седмица инспектирам разходите. Зная какви суми сме дали за публични услуги, на кои доставчици, колко е получил персоналът. Наложили сме строга финансова дисциплина. И парите стигат. Но общината печели средства и от европейските фондове. Те са повече от нашия бюджет.

– Какъв бюджет имате за 2018 г.?

– Само 4 млн. лв. Капиталовите ни разходи са 240 000 лв. За да се справим с тези средства, общината пое най-важните публични услуги. Докато други общини наемат фирми за почистване, ние се отказахме от техните услуги. Изтече ни договорът с фирма „Титан” и не го подновихме. Общината сама започна почистването и извозването на боклука. От няколко години си чистим сами и снега от улиците, и пътищата.

– Това означава, че сте се снабдили с нужната техника ли?

– По проект, финансиран от Трансграничната програма България – Сърбия, се снабдихме с машини за събиране на смет и за миене на улици. Сдобихме се и със съдове за сметта. Имаме техника за чистене на снега – от малките снегоринчета за тротоари до трактори, които превръщаме в снегорини. По друг проект, финансиран от същата програма, очакваме да получим и автомобил за гасене на горски пожари. Той е предназначен за доброволното ни формирование, което ще гаси по-малки пожари. По същия проект очакваме да получим дронове и системи за оповестяване на огнени бедствия. Това ще стане през тази година.

– По какви други проекти работихте през 2017-а?

– Спечелихме и изпълнихме проект за обновление на 4-5 улици в Кула. Финансирането ни бе от Програмата за развитие на селските райони. Реализирахме и проект за изработка на общ устройствен план на града.

– Какво планирате за настоящата година?

– Довършваме проекта за превенция на горските пожари и имаме готов проект за асфалтиране на три нови улици в Кула. Ще ремонтираме и два важни пътя – Кула – Старопатица и Кула – Цар Петрово – Тополовец. Чакаме финансиране от Програмата за развитие на селските райони.

– Предвиждате ли увеличение на местните данъци и такси?

– Не. Разчитаме на събираемостта. Ако ги повишим, тя спада. Планирали сме 400 000 – 600 000 лв. собствени приходи. Разчитаме и на отдаване под наем или на продажба на общинска собственост. Под наем даваме земеделска земя. Предложили сме на инвеститори и закритата ни общинска болница, и две училища – сградите на Средното училище по автотранспорт, която се намира на входа на Кула откъм Видин, и на основното, която е по пътя към ГКПП. Преди Кула имаше 3 училища, сега две са излишни. Могат да бъдат превърнати в производствени цехове, но кандидати няма. Австрийци и румънци огледаха болницата ни, но сградата и 50-те дка земя около нея струват 1 млн. лв. и се отказаха. Едно от училищата бе предложено на търг, но не се появи нито един кандидат. Разчитаме на наематели, но отдалечеността от центъра на страната спира инвеститорите. Пътят до Видин също не привлича хората с идеи за бизнес. Близостта до границата все още не играе тази роля, каквато имат граничните райони в Европа. Надяваме се на по-добри времена.

– Как задържате тогава вашите хора тук?

– Като създаваме по-добри условия за живот, работа и развлечение. Кула има атрактивни туристически обекти – римската крепост „Кастра Мартис”, която се намира в центъра на града, интересна етнографска къща, художествена галерия в къщата на големия художник от Кула Александър Поплилов, модерен спортен комплекс с басейн, какъвто Видин няма. Провеждаме ежегоден панаир, за който изградихме специален комплекс, фестивал на местния специалитет „Мяшано”, поддържаме обичая „Къпачи”, останал до наши дни от стари времена, развиваме активна художествена самодейност в читалището. Целта ни е да задържим младите хора, за да спре обезлюдяването на града.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си