Д-р Владимир Владимиров, кмет на Кула: Готови сме с проекти за новия програмен период

0

ВИЗИТКА

Кметът на Кула д-р Владимир Владимиров е на 53 г. Завършил е гимназия в Кула и Медицинския университет в Плевен. Трудовата си кариера започва от закритата вече общинска болница, а след това е бил ръководител на спешния център в града. През 2011 г. за първи път е избран за кмет на общината. През октомври м.г. повтаря успеха си и отново управлява Кула.

С европейски пари ще се снабдим със сметосъбираща техника

– Д-р Владимиров, през втория мандат сигурно не ви е нужно време за проучване на финансовото състояние на общината, както и за определяне на приоритетите в развитието на града. При какви обстоятелства започнахте управлението му?

– За мен ситуацията е добра. Нямаме финансови проблеми, големи дългове. Зная и приоритетите, които обявихме през миналия мандат, а сега продължаваме реализирането им. Първият е да променим визията на Кула. Тя трябва да стане селище с европейски вид. За нас това е от решаващо значение, защото от пункта „Връшка чука”, който се намира само на няколко километра от града ни, започва България от запад. Влизайки у нас, чужденците виждат най-напред Кула. И виждат, че Кула не е един овехтял, отдалечен от центъра град. Ремонтирахме основно главната улица, тротоарите, обществените сгради, храма. Проблемът ни е как да накараме туристите да спрат за няколко часа в центъра на града, където се издига кулата на античната крепост „Кастра Мартис”. Към този римски обект има интерес и това ни дава основание да се ориентираме към туризма.

– Общината изпълни един интересен проект за създаване на туристически маршрут, който да включва три крепости – две в България и една в Сърбия. Каква е неговата съдба?

– Надяваме се чрез този проект да предизвикаме интереса към Кула и нашата забележителност. Това ще ни донесе не само популярност, но и заетост. Става въпрос за посещение на три римски крепости – „Баба Вида” във Видин, „Кастра Мартис” при нас и „Феликс Ромулиана” в Гъмзиград, Сърбия. Трите се намират на разстояние от около 50 км и могат да бъдат разгледани за един ден. Тази година започваме ремонт на сградата до крепостта, където до 1990 г. се е помещавала общинската музейна сбирка. Проектът ни се финансира по програма „Красива България” и от общината. Обявили сме процедурата за избор на изпълнител по съкратените срокове. През май можем да започнем строителните работи. В музея са били изложени находките, открити от археолози при разкопки в твърдината. Имало е уредник, който след разглеждане на крепостта е запознавал туристите с нейната история. Поради финансови причини това е било прекратено. Сегашният ремонт ще възстанови музея, ще имаме и двама уредници. Сградата ще бъде топлоизолирана, със сменена дограма, с нова елинсталация, подови настилки. Ремонт ще направим и на изложбената зала, на занаятчийското ателие, на магазинчето за сувенири. Стойността на този ремонт е 150 000 лв. Още един музей-галерия ще получи развитие тази година. Става въпрос за къщата на големия български художник проф. Александър Поплилов. Той е наш земляк и част от наследниците му я дариха на общината, а на друга част са изплатени дяловете от нея. Общината ремонтира тази къща, вече има и малка експозиция. За втори път през това лято студенти от Художествената академия ще рисуват при нас. Това, което сътвориха през миналата година, остава в създаващата се галерия в къщата. Студентите води Пламен Вълчев, който също е преподавател в академията. Заедно с него подготвяме честване на 100-годишнината на проф. Поплилов.Такова ще има в Художествената академия и в родния му град Кула.

– С какви проекти имате готовност да кандидатствате за европейско финансиране?

– Досега вече сме кандидатствали с проекти по всички възможни отворени мерки. За нас най-удачни са програмите за трансгранично сътрудничество с Румъния и Сърбия и Програмата за развитие на селските райони. Представили сме проект с партньор румънската община Турну Мъгуреле. Със сръбската Княжевац сме водещ партньор в проект за доставка на сметосъбираща техника. За нас тази техника е много важна. Мерки при бедствия, аварии и пожари ще планираме заедно с община Болевац, а с Кладово ще работим по съвместен проект за изграждане на общински пазари и панаири. По този проект предвиждаме да продължим модернизацията на нашия панаир. През първия етап бяха обновени някои площи и търговски магазини, сега продължаваме с останалите. Надявам се строителните работи да започнат тази година, но ще бъдат завършени за по-следващото издание на панаира, който по традиция е през август. Имаме готови проекти за кандидатстване по мерките на Програмата за развитие на селските райони. Единият се отнася до обновление на пътя Цар Петрово – Тополовец. Изграждаме местна инициативна група с общините Бойница и Брегово, чийто бюджет е 10 млн. лв. Вече имаме осигурени 60 000 лв., с които ще обзаведем офис на групата и ще разработим стратегията за нейната работа. Проектите, които тя ще изпълнява, ще се отнасят не само до общините, но и до бизнеса, неправителствения сектор. До края на юни трябва да бъде готова стратегията на групата.

– Преди месец по национална телевизия бяха показани ужасяващи условия на живот в Дома за стари хора. Предвиждате ли ремонти в него, подобряване на обстановката?

– Да, но искам да кажа, че бяха показани едни помещения, които се използват само за склад и други нужди от персонала. Стаите на домуващите, които са ремонтирани, не бяха показани. Този дом е ремонтиран през 2009 г. и към всяка стая са изградени санитарни възли. Но общината има готов проект за преустройство и рехабилитация на сградата. Появи се теч, който може да срути част от нея. Кабинетът ни отпусна 258 000 лв. за спешен ремонт. До края на лятото той ще бъде направен. Имаме и готов проект за превръщане на бившия дом за деца с умствена изостаналост в два центъра за настаняване от семеен тип за възрастни хора с деменция. Чакаме одобрение.

– Жителите на града говорят, че голямата болка на Кула е закритата болница. Има ли изгледи за ново отваряне на здравното заведение, или това е невъзможно?

– Болницата ни „Панайот Хитов” беше закрита, а оборудването й разпродадено за изплащане на задълженията и. Няма изгледи отново да бъде открита. Но сградата може да получи ново предназначение. Национално сдружение я поиска за изграждане на център за обучение и рехабилитационни процедури на диабетно болни. Общинският съвет оцени инвестиционното предложение и даде съгласие да се промени статутът й на собственост от публична общинска в частна общинска. В центъра ще бъдат открити 20 работни места. В момента в болницата са настанени Спешният център, два стоматологични кабинета и кабинет на лекар-специалист.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си