Държавата се нуждае от 2000 хидроинженери

0

Държавата се нуждае от 2000 хидроинженери. За това призна заместник-ректорът на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) проф. д-р инж. Славейко Господинов преди старта на кръгла маса на тема „Управление и безопасна експлоатация на язовирите в Република България“, цитиран от news.bg. По думите му попълването на дефицита на хидроинженерите зависи от това колко хора кандидатстват по специалността.

Той посочи, че има язовири, за които няма хидроинженери, а всеки язовир трябва да се наблюдава непрекъснато. „Мониторингът, следенето на деформацията и следенето на пропускателността на язовирните стени не се прави както трябва“, призна проф. Господинов.

Основната причина да няма специалисти според зам.-ректора на УАСГ не са толкова заплатите, а това, че младите хора искат да живеят в София, а язовирите не са само в столицата. Иначе той се похвали, че през последните години има ръст на студентите в специалностите Хидростроителство и Хидрология. Според него тези специалности са важни за държавата, защото язовирите са елемент на националната сигурност. Проф. Господинов настоя да се популяризират професиите по Хидростроителство и Хидрология, защото при най-добро стечение на времето първите подготвени кадри ще влязат на пазара на труда след 5 години.

„Това допълнително ни мотивира като партньори с ДАМТН да се подпомага агенцията с експертиза, да участваме в тяхната дейност, а те от своя страна да създават предпоставки за развитие на преподавателския състав и на студентите в реални условия“, подчерта проф. Господинов.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си