До дни става ясно къде ще бъдат вложени спестените от зимната поддръжка средства 

Над 310 млн. лв. ще бъдат вложени през тази година за превантивни ремонти на 580 км от републиканската пътна мрежа. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова по време на семинар на тема „Превантивно поддържане – проектиране и технологии“. Събитието бе организирано от Българската браншова камара „Пътища“. Важно е този ресурс да бъде използван по ефективен начин и очаквам практическата дискусия да подпомогне правилното изпълнение на тези цели, коментира още тя. Крумова посочи, че със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна 12-13_Puti6ta-4инфраструктура“ вече е прекратена работата по зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. Пътноподдържащите фирми обаче остават в готовност да реагират при необходимост до приключване на зимния сезон. В най-скоро време ще стане ясно къде ще бъдат вложени спестените от зимната поддръжка средства, заяви регионалният заместник-министър.

Предвидено е увеличаване на гаранционните срокове като един възможен стимул за отговорно отношение към изпълнението на обектите. По този начин ограниченият публичен ресурс, с който разполагаме, ще бъде влаган максимално ефективно, обясни Крумова. Тя призова за отговорност при изпълнението на пътни проекти и приветства инициативата на Българската браншова камара „Пътища“ като възможност диалогът между бизнеса и институциите, ангажирани в строителството и ремонта на12-13_Puti6ta-3 пътища, да бъде подобрен.

Форумът е първият от поредицата технически семинари, които камарата ще организира от тази година. Инициативата е насочена към обмен на добри практики и повишаване качеството на дейностите на фирмите от пътния бранш.

СПЕШНО ФИНАНСИРАНЕ

500 хил. лв. за обход на затрупания участък Смолян – Мадан и още над 7 млн. лв за укрепване на свлачището

До десетина дни се очаква да е готов новият маршрут на затворения от свлачищно-срутищен процес път между Смолян и Мадан в района на село Тикале, ангажира се министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В изграждането на двулентов път с дължина 1,2-1,3 км между селата Влахово и Орешец ще бъдат вложени около 500 хил. лв., съобщи министърът. Той посочи, че чрез новия обходен участък пътят Смолян – Мадан ще бъде пуснат много скоро, но укрепването на ската и съществуващото трасе ще отнеме време. Предстои да се вземе окончателно решение какъв вариант ще се избере за укрепване на свлачището, каза още министърът и подчерта, че държавата е реагирала бързо. Хората трябва да бъдат наясно, че срещу природата трудно може да се върви. Това е процес, който на база тектоника, на база климатични и хидроложки условия трудно може да бъде овладян или прогнозиран, коментира още Нанков. Регионалният министър поясни, че свлачището е възникнало внезапно, и посочи, че подобни геодинамични процеси са възможни и в бъдеще поради климатичните условия.

12-13-svlachi6te-2
Експертна група заедно с министър Николай Нанков обследва опасния район

Специална комисия е оценила щетите и предписва бъдещите мерки по укрепване на свлачището, обявиха от МРРБ. Според експерти за укрепването на ската, на пътя и на склона под него с цел осигуряване на добра основа за пътното платно ще бъдат необходими минимум 7-8 млн. лв. За финанси    ране ще се кандидатства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Не трябва да вземем палиативни мерки, а най-доброто трайно решение, категоричен по проблема е министър Нанков. В рамките на 7-8 месеца ще сме готови с укрепителните мероприятия, ще работим по авариен способ, с необходимата експертиза и контрол. Въпросът е да решим проблема кардинално, допълни той. Трябва да запазим инфраструктурата, електропровода, нормалното водоподаване и да осигурим преминаването на хората, категорични са от министерството. От там напомнят, че чрез геозащитните дружества и научната общност се осъществява постоянен мониторинг на свлачищни процеси в страната. Подобни явления не трябва да се възприемат като прецедент. В резултат на дъждове и снеготопене язовири и корита на реки преливат, а само за седмица има над 20 новорегистрирани активни свлачища. Трябва да помислим по-глобално по темата превенция и осигуряване на финансиране за подобни процеси, заяви министър Николай Нанков Трябва да се създаде инструмент за намеса на държавата и общините при подобни събития, защото невинаги става въпрос само за публична инфраструктура. Свлачища и срутища засягат и частни имоти, коментира той. Според регионалния министър превенция може да има, когато има някакви индикации, докато в случая става въпрос за инцидентно събитие, което е нямало как да бъде предотвратено.

12-13-svlachi6te-1
Заради свлачището 11 села в Родопите останаха откъснати от Смолян. Районът е рисков за хората, които трябва да стигнат до областния град

Доц. д-р Стефчо Стойнев, ръководител на катедра „Хидрология и инженерна геология“ в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и ръководител на създадената експертна група, коментира, че устойчивостта на склона трябва да се осигури с превантивни мероприятия и да се ограничи развитието на свлачищния процес. Изградената мониторингова система показва, че няма допълнителна активизация на процеси. Това означава, че на този етап стабилността на електропровода и водопровода е сигурна, съобщи той. Разчистването според доц. Стойнев умишлено е забавено, защото в свлачищното тяло все още има активни процеси, и ако се предприемат агресивни действия, рискуваме те да окажат влияние върху пътя. Сега той е затрупан, но е здрав и нашата цел е да запазим инфраструктурата, след което да предприемем мерки и да препоръчаме на АПИ възстановяване. Дори да пробием в момента пътя, в месеците, в които ще се изпълняват строителни работи, той ще трябва да се затвори отново. Затова обходният път е добро решение, заяви доц. Стойнев.

 

СЛЕД ЗИМАТА

Запълват дупките по улиците на София

Катя ТОДОРОВА

38 млн. лв. е заделила общинската хазна на София за запълване на дупки през 2018 г. Част от средствата ще бъдат използвани изкърпване на повредените участъци по столичните улици и булеварди след зимата.

Предстои изкърпване на всички основни улици, булеварди и малки улички. Според зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев дупките са се отворили на улици, които не са ремонтирани от цели десетилетия. „Ще направим максимално необходимото те да бъдат запълнени в кратки срокове”, обеща той.

Инж. Васил Начевски, директор на Дирекция „Транспортна инфраструктура”, обясни, че след края на зимата не са установени дефекти на рехабилитирани в последните няколко години улици и булеварди в София.

От Столична община планират при добри метеорологични условия до 2-3 седмици да свършат с кърпежите по основните булеварди и най-натоварените улици. След подобряване на метеорологичните условия вече активно се работи на територията на целия град.

Започна реконструкция на част от инфраструктурата във Варна

Започнаха аварийни ремонти на пътни участъци от инфраструктурата във Варна, съобщиха от Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към общината. В най-големия варненски район „Приморски“ ще се ремонтират ул. „Св. св. Константни и Елена“, светофарът до кв. „Виница“, ул. „Братя Бъкстон“, ул. „Прилеп“ и др.; в район „Одесос“ – ул. „Дрин“, между бул. „Сливница” и „Д-р Пискюлиев“, ул. „Пирин“, между бул. „Цар Освободител“ и бул. „Сливница“, ул. „Паисий“ и др. В район „Младост“ – бул. „Република“, „Цар Освободител“, ул. „Вяра“, ул. „Тролейна“, ул. „Кап. Райчо“. В район „Владиславово“ най-мащабните ремонти ще са по бул. „Цар Освободител“, ул. „Уста Колю Фичето“, бул. „Св. Елена“ и път I-2, ЗПЗ. В район „Аспарухово“ ще се обновява пътят кв. „Аспарухово“ – кв. „Галата“, Северен и Южен пътен възел, главният път за СО „Боровец“ и др.

Предстои ремонт и на варненския вълнолом, където бурното време преди дни нанесе нови щети. Десетина метра от повърхностната настилка от бетон буквално са отнесени от вълните. Ниските температури също са подпомогнали разрушаването, като са вледенили водата, попаднала в пукнатините на настилката. Стърчащата арматура пък създава реална опасност от нараняване на разхождащите се граждани.

12-13-TEMA-Varna

В началото на 2016 година директорът на Териториалното поделение „Пристанище Варна” към Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” Румен Арабаджиев заяви, че цялостната рехабилитация на варненския вълнолом (на стойност 8 млн. лв.) ще завърши в рамките на същата година. Днешното състояние на съоръжението обаче показва нещо съвсем различно. Вълноломът се ремонтира години наред, а поредното укрепване е извършено миналата година. Предстои нов етап от ремонта, но към момента няма яснота кога това ще се случи. Бурното вълнение от преди дни нанесе щети и на част от асфалтовата настилка на алея първа в района на трета буна.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си