Държавата отпуска милиони за ремонт и реставрация на църкви и манастири

0

15 милиона лева за училища и детски градини получава от държавата Столична община, обяви в МС днес премиерът Борисов.

Отпускат се 1 милион и 300 000 лева за пречиствателната станция на Рилския манастир, както и допълнителни средства за още няколко църкви и манастири, стана ясно от заседанието.

Правителството отпуска 200 000 лева за Бачковския манастир „Успение Богородично“, за Троянския манастир – още 200 000 лева, насочени за ремонтни дейности и текущата му поддръжка.

Управляващите отпускат и 300 000 лева за манастира „Света Троица“ в местността Кръстова гора.
900 000 лева се отпускат и за Софийската духовна семинария, като половин милион от тях сега, а останалите 400 000 – на по-късен етап.

Средствата за Рилския манастир са допълнителни, извън предвидената от държавата издръжка. Премиерът Борисов пое ангажимента на вчерашната си среща с игумена на Светата обител епископ Евлогий, за да може да продължи ремонта и реставрацията на манастира, който е в списъка на ЮНЕСКО на защитеното културно наследство. От началото на годината Светият синод не е превеждал средствата за издръжка.

Във втората половина на юни църквите и манастирите ще имат възможност да кандидатстват за още 14 милиона евро за реставрация, каза по време на редовното правителствено заседание министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

По програмата за развитие на селските райони вече 84 църкви и манастири са получили парите си за извършената реставрация. 33 манастира и 56 църкви кандидатстваха за първия транш до 1 април и на практика вече са разплатени. За юни месец е консултирано отварянето пак на програмата и таван от 300 000 евро за кандидатстваща обител.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си