Държавата като цяло не е готова за снега

0

Областите в страната са разделени условно на три – подготвени, неподготвени и не напълно готови за зимния сезон, коментира министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Снегът може да изненада неприятно живеещите и пътуващите в София-област, Перник, Плевен, Стара Загора и Смолян. Готови за зимния сезон са областите Видин, Монтана, Враца, Кърджали, Добрич, Велико Търново и Силистра.

Парите за зимно почистване са изхарчени през лятото, уж за изрязване на храсти. Затова сега пътищата не са подготвени. Критично е положението особено с проходите в страната“, смята министър Павлова. Според нея за рязане на храсти са изхарчени 10 милиона лева. „Ако тези пари бяха инвестирани в проходите и магистралите, щяхме да сме спокойни за зимата“ – категорична е тя. Преди сезона най-критично е състоянието на магистралите „Люлин“ и „Струма“. Там от необходими 5000 тона сол има едва 20 тона. При необходимост да има 70 тона химикали за обработване, има нула. От необходими 66 машини за почистване – имаме четири“, информират от министерството.

Областите, в които има да се допълва готовността за зимно почистване и поддръжка на пътищата, според министър Павлова са Пловдив, Благоевград, Бургас, Варна и Хасково. „Въвеждаме ново правило, от което фирмите са леко притеснени, а именно шест часа преди започването на снеговалежа на 200 критични точки на територията на цялата републиканска пътна мрежа да са разположени готови снегорините”, обясни регионалният министър.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си