Държавата инвестира нови 15 млн. лв. за повишаване на ефективността и управлението на отрасъл ВиК

0

Световната банка е изготвила 10 доклада с анализи и препоръки за развитие на сектора в България

Над 15,3 млн. лв. ще бъдат инвестирани в мерки за подпомагане на ефективността и управлението на отрасъл ВиК в страната. Парите са за подобряване на водоснабдителната и канализационната мрежа в страната, но част от средствата трябва да достигнат и до операторите, предоставящи услугата по места. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова при представянето на проекта „Подпомагане на ефективността, управлението и институционалния капацитет в отрасъл ВиК”.

12-13_ViK-Krumova.
Зам.-министър Малина Крумова

Проектът на МРРБ се финансира по Оперативна програма „Околната среда 2014-2020” и е с продължителност от 54 месеца – до 16.09.2020 г. Целта е да развие и надгради капацитетът на отговорните институции в отрасъла за постигане на ефективност и добро управление на водната инфраструктура и предоставяне на качествени услуги.

„Реформата във ВиК отрасъла започна през 2009 г. с промени в институционалното управление и собствеността. Факт е, че 9 години по-късно все още говорим за нейното провеждане, което показва, че имаме още доста работа, която трябва да свършим“, коментира зам.-министър Крумова. Според нея една от основните задачи е с проекта да се повиши информираността и нивото на чувствителност на обществото за съществените аспекти на изграждането и поддръжката на инфраструктурата и предоставянето на ВиК услуги, както и да повиши капацитета на различните професионални сектори и на работещите в системата на ВиК. „Това е чувствителен и социален сектор, защото, от една страна, доставката на питейната вода е основно човешко право, движеща икономиката сила, но от друга страна, става дума за ресурсоемка дейност, изискваща значителни финансови средства за развитие, поддържане и модернизиране на инфраструктурата и изграждане на капацитет сред работещите“, каза още Крумова. Според нея реформата ще завърши тогава, когато постигнем качествени услуги по водоснабдяване, отвеждане и пречистване на отпадните води за всички при социално поносима цена, която обаче гарантира икономически рентабилни и самоиздържащи се оператори. За целта информираността и участието на обществото са ключови фактори.

12-13_ViK-Krumova-4

В рамките на проекта е сключено Споразумение за консултантски услуги със Световната банка, която е изготвила 10 доклада за развитие на отрасъла чрез оптимизиране на управлението и подобряване на качеството на предоставяните услуги. Сред тях са доклад за състоянието и модернизацията на ВиК отрасъла у нас, изпълнението на реформата в него, сравнителен анализ за качеството на предоставяните услуги, доклад за финансиране, експлоатация, поддръжка и мониторинг на индивидуални пречиствателни станции и изпълнение на насоките за оптимизиране на разходите за привеждане в съответствие. С помощта на Световната банка е разработена и Стратегия за финансиране на отрасъла и подходящи финансови механизми за намаляване на въздействието върху цените. Разглежда се въздействието на реформите в отрасъла върху нивото на разполагаемия доход на потребителите и др.

Ивайло Колев, старши ВиК специалист от Световната банка:

Имаме проблеми със сроковете за изграждане и европейските норми за пречиствателните станции

България няма проблем с водоснабдяването на населените места, но имаме проблеми с изпълнението на сроковете по европейските директиви за изграждане на системи за отвеждане и пречистване на отпадните води. По тази причина в рамките на проекта банката разглежда варианта за насърчаване прилагането на ефективни индивидуални решения за пречистване в малки и отдалечени населени места, което би спестило средства от реализацията на големи и скъпи проекти.

По проекта ще бъде създадена и електронна информационна система за ВиК услугите и регистър на ВиК операторите и асоциациите по ВиК и информационната система на водностопанските системи и съоръжения. В тях ще има данни за регионалните генерални планове, инвестиционните проекти и прединвестиционни проучвания. Ще се публикуват и данни за нивото на покритие с ВиК услуги и издадените разрешителни, данни за ВиК системите, бизнес плановете, съставът и организационната структура на ВиК операторите. В регистъра за пръв път ще има и публична информация за вида на съоръженията, местоположението и собствеността им, предоставени права за стопанисване, поддържане и експлоатация, технически параметри и др.

Рискуваме 1/3 от София да остане без канализация, предупреждават експерти

Има огромен риск в следващите 50 години една трета от София да остане без канализация. Това коментира заместник-председателят на Комисията по финанси и бюджет в Столичния общински съвет (СОС) Иван Таков. Според него населени места като Кремиковци и Нови Искър от години са пренебрегвани, въпреки че хората, живеещи там, си плащат данъците и имат абсолютното право на нормални условия за живот.

12-13_Vodoprovodi.0
В столичния квартал „Симеоново” в момента се изгражда канализационен клон, към който ще бъдат свързани 200 имота

Изграждането на канализация в София е предвидено да става с помощта на евросредства. А европейската програма затваря през 2020 година. В случай че дотогава Столична община не се пребори да прокара концепцията, а подготвеният проект е много проблемен, има огромен риск в следващите 50 години тези части от София изобщо да нямат канализация, предупреди Таков. Според него е хубаво, че все пак нещо за столицата е направено. Но в случая то не е повод за хвалба. Да, изградена е канализация в „Симеоново“, но с нея не се решава кардинално проблемът на София. Това е добро частично решение за един район. Но мисленето трябва да е по-мащабно. Защото няма нищо по-нормално от това в ХХI век хората да разполагат с най-елементарни комунални услуги. И оправданията, и кършенето на пръсти, че няма пари, са абсурдни. Защото проблемът с канализацията не е от днес и не се решава за година.

Заместник-председателят на Комисията по финанси и бюджет в СОС смята, че канализацията в „Симеоново“ е била използвана за най-обикновен кризисен пиар предвид неприятната изненада, която обилният дъжд наскоро поднесе на управляващите в София.

За да бъде изградена изцяло канализацията в столицата, през следващите 8 години са необходими 2 млрд. лв. За тези 8 години максимумът от средства, които Столична община би могла да осигури по европейски програми, от инвестиционната програма на „Софийска вода“ и парите, които самата община би могла да задели, са 800 милиона. Това са официални данни от доклад, който беше разглеждан на заседание на СОС само преди няколко месеца, обясни финансистът. По думите му, през годините управляващите в Столична община не отделяха достатъчно внимание на този толкова сериозен проблем и затова сме в ситуацията – в ХХI век част от столичани да ползват септични ями. „Освен всичко друго, това носи и сериозен риск за здравето на хората“, категоричен бе Иван Таков.

ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ

Новите водопроводи в столицата са с дължината на АМ „Струма”

Катя ТОДОРОВА

Около 200 км нови водопроводи и канализация, колкото е дължината на автомагистрала „Струма”, са построени за последните години в София, каза столичният кмет София Йорданка Фандъкова при последната инспекция на улична канализация в кв. „Симеоново”.

12-13_Vodoprovodi.kare
До края на годината ще бъдат изградени още 50 км нови канали и водопроводни тръби

По думите й, парите за реализация на проекти идват от различни източници. Около 250 млн. лв. са от концесионера „Софийска вода”, която е собственост на френската група Veolia. Освен това е осигурено и финансиране по Оперативна програма „Околна среда” и от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), както и от хазната на общината. До края на годината от Столична община ще бъдат изградени още 50 км нови канали и водопроводни тръби. Работи се основно в кварталите „Симеоново”, „Горубляне”, „Модерно предградие”, „Горна баня”, „Бенковски”. Прави се и цялостната реконструкция на централната градска част, където се подменят тръби, които са на по 100 години.

Фандъкова припомни, че през следващите години София може да разчита на около 600 млн. лв. за ВиК инфраструктура. Вече се подготвя прединвестиционно проучване, което да даде възможност да се кандидатства по екопрограмата за новия програмен период. Очакванията са от Брюксел българската столица да получи след 2020 г. за водни проекти около 400 млн. лв. Отделно от общината се надяват на над 200 млн. лв. инвестиции от „Софийска вода”. Въпросните средства вече са одобрени от КЕВР в техния бизнес план, който предвижда още и драстично поскъпване на ВиК услугата за абонатите в столицата.

ВИЛНА ЗОНА

Край на авариите и безводието в родопското село Първенец

Управителният съвет на ПУДООС отпуска на община „Родопи” 1 138 000 лв. безвъзмездна държавна финансова помощ за реализацията на проект „Канализация на село Първенец, община „Родопи“, подобект „Канализация кв. „Терасите“ – II етап“.

12-13-PARVENEZ

Целта на проекта е изграждане на цялата второстепенна канализационна мрежа, дъждоприемни оттоци, шахти и сградни канализационни отклонения. Ще се премахне и големият брой замърсители от ями, тъй като на територията на квартала почвата е скална и непопивна, което, от своя страна, води до течове на отпадни води от съседни имоти, обясниха специалисти.

Повече от три години кметът на община „Родопи” инж. Пламен Спасов убеждава МОСВ в огромното значение и нужда от довършване на канализацията в квартал „Терасите“ на населеното място, което е една от тузарските вилни зони за пловдивчани.

„Проектът включва доизграждане на колектор I и изграждане на второстепенна канализационна мрежа на квартала. С реализацията му ще се реши изцяло проблемът с отпадните води на цялата източна част на село Първенец, като ще се намалят и пасивите по инфраструктурата посредством отводняване на прилежащата територия.

Удовлетворен съм, че след толкова усилия имаме взето решение на Управителния съвет на ПУДООС и можем да стартираме подготовка за подписване на договора“, коментира преди дни кметът на „Родопи”.

КАЗУС

Строеж или спукана тръба срути улица във Варна?

12-13-kanalizacia_varna

След като улица във Варна пропадна и остави няколко семейства без ток и вода, живеещите в района продължават да търсят обяснение за случилото се. Според тях е паднало голямо дърво заради изкопните работи по извършващ се наблизо строеж. Строителите пък твърдят, че инцидентът е станал заради спукан водопровод. Факт е, че целият тротоар на улицата е погълнат от свлачището, а при падането си дървото е скъсало кабелните трасета. Хората са притеснени, че строежът е предизвикал и пукнатини по къщите им и сградите са силно застрашени. Все още обаче се изясняват конкретните причини за аварията.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си