3 нови детски градини ще бъдат построени в София до края на годината

Столична община е обновила учебна база за над 20,5 млн. лв. от началото на годината

В 21 училища в страната ремонтите ще продължат и след първия звънец, съобщиха от Министерството на образованието. От началото на годината са ремонтирани над 840 учебни заведения. Директорите трябва да създадат такава организация, че строителните дейности да не пречат на нормалното откриване на учебната година и часовете.

Довършителни работи има все още в 460 училища в страната. В столицата са ремонтирани 140, като в 9 работата ще продължи и след 15 септември.

Катя ТОДОРОВА

20,5 млн. лв. е инвестирала Столична община от началото на годината в обновяване на учебни заведения.

В София върви ремонтът на 45 училища и детски градини. За първия учебен ден ще останат да се довършва работата в 16 учебни заведения, сочат плановете на общината.

12-13-remonti_Y4ebni
Кметът Йорданка Фандъкова инспектира летните ремонти и изграждането на новата детска градина „Щастливо детство“

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова уточни, че районните кметове имат задачата така да организират нещата, че ремонтите да не пречат на учебния процес. За детските забавачки, където фирмите няма да успеят да завършат реконструкциите до 15 септември, вече е направен график и децата са пренасочени в други заведения.

В момента продължава изграждането на 6 нови детски градини в столицата, като от общината планират 3 от тях да са готови до края на 2017 г. От „Московска“ 33 смятат през следващата година да построят забавачки в кварталите „Манастирски ливади“ и „Кръстова вада“. В тези презастроени райони на София в полите на Витоша никога не са изграждани детски градини.

От Столична община отчитат още, че само в ж. к. „Люлин“ за последните години общината е инвестирала 8 млн. лв. за ремонти и строителство на детски градини и училища. В момента там се довършва детска градина „Щастливо детство“, в която са инвестирани 2 млн. лв. Най-новото заведение в един от най-големите жилищни райони на София трябва да отвори врати до края на октомври.

Ремонтните дейности, които се извършват в столичните учебни заведения, включват внедряване на мерки за енергийна ефективност, конструктивни ремонтно-възстановителни дейности и ремонт на двор, спортни и детски площадки и др. На обектите, чиито ремонти ще продължат най-вероятно и след 15 септември, ще се работи предимно в двора или на покрива и организацията е направена така, че да не пречи на учебния процес в училищата и посещаемостта в детските градини.

На 15 септември

Реновирани класни стаи посрещат учениците на Пловдив

12-13--Remonti-PlovdivВ 22 от всичките 52 общински училища в Пловдив се извършват или са вече приключили ремонтните дейности преди старта на новата учебна година. Голяма част от тях са свързани със смяна на подовите настилки и боядисване на класните стаи, училищните коридори и физкултурните салони. Има училища, в които са ремонтирани и хидроизолирани покривите, обновени са и санитарните възли. 31 000 лв. от комисията за разпределяне на резерва за нерегулярни разходи са вложени в авариен ремонт на канализация във физкултурен салон на СУ „Черноризец Храбър“. Комисията е отпуснала и сумата от 15 000 лв. за авариен ремонт на физкултурен салон на СУ „Цар Симеон Велики”, с което общият размер на отпуснатите от началото на годината средства от резерва възлиза на 55 000 лв.

В 38 общински детски градини също това лято е имало планирани ремонтни дейности. Част от тях са извършени по график от ОП „Жилфонд“.

12-13-remonti_Plovdiv-2В община Пловдив за трета поредна година от бюджета се осигуряват средства по програмата „Проектиране и изграждане на нови детски площадки и/или ремонти и сертифициране на съществуващи детски площадки в общинските детски градини“. През 2015 година размерът на заделените средства беше 45 000 лв., през 2016 година сумата беше увеличена на 150 000 лв., а през настоящата 2017 г. размерът на осигурените средства нарасна на 200 000 лв. С тези пари през 2017 година в 31 от детските градини ще бъдат реализирани 53 детски площадки, от които 8 нови в 6 детски градини, а в останалите 25 детски градини ще бъдат ремонтирани вече съществуващи кътове за спорт и игри. По информация на директорите на детските градини и училища ремонтите дейности в по-голямата си част ще бъдат извършени в срок и няма да възпрепятстват стартирането на учебната година.

ВАРНА

Приключват летните ремонти в 30 училища и 22 детски градини12-13-remonti_Varna-2 

Летните ремонти на 30 училища и 22 детски градини на територията на община Варна приключват, съобщиха от Дирекция „Образование и младежки дейности“. По-мащабни строителни дейности са извършени в IV Езикова гимназия „Фр. Ж. Кюри“, където е ремонтирана парната инсталация, подменени са съществуващата метална дограма, вратите и елтаблата, боядисани са помещенията. В СУ „Св. Климент Охридски“ е извършена частична външна топлоизолация, в ОУ „Йордан Йовков“ – текущ ремонт на помещения, в ОУ „Свети Патриарх Евтимий“ – поставяне на стълбищен профил и на первази от гранитогрес, в ОУ „Ангел Кънчев“ и в ОУ „Васил Друмев“ – ремонт на санитарни помещения. В ОДК – Варна са обновени коридорите, в Средношколското общежитие е положена нова външна мазилка на корпус Б, в НГХНИ „Константин Преславски“ е ремонтиран покривът, изградена е и инсталация за пожароизвестяване и мълниезащита. В ОУ „Стоян Михайловски“ е санирана северната фасада на корпус А1, извършен е ремонт на тротоарна настилка в училищния двор. Строително-ремонтните дейности в част от детски градини са приключили, а в останалите това ще стане до края 12-13-remonti_Varnaна месеца. В ДГ „Петър Берон” е извършен основен ремонт на покрива, подмяна на топлообменник и на котел, в ДГ „Гълъбче” – укрепване на тераса, в ДГ „Моряче” – хидроизолация на покрива. Основен ремонт на санитарни помещения е извършен в ДГ „Дружба”, ДГ „Незабравка” и ДГ „Маргаритка”. Изградена е мълниезащита и е направен ремонт на покривите в детските градини „Ян Бибиян”, „Зорница” и „Дружба”.

ОТ ТАЗИ ЕСЕН

Smart Start стартира езикови курсове по модерната система на издателство „Кеймбридж“

12_13_Smart-kolajС наближаване на есента и началото на новата учебна година детска езикова школа Smart Start в Пловдив стартира курсове по английски език и учебна езикова занималня за малчуганите от I до IV клас.

Езиковият курс ще се провежда в малки групи два пъти седмично по 2 часа през цялата учебна година.

Обучението е по модерната система на издателство „Кеймбридж“, която е номинирана за наградите на Британския съвет в раздел „ Иновации в езиковите учебни системи“.

В центъра работят висококвалифицирани професионални педагози и филолози, които се грижат не само за формирането на езиковите знания и умения у децата, а и за духовното им израстване и самочувствие.

Учебната езикова занималня дава възможност училищната занималня да се съчетае с курс по английски език. Децата ще имат възможност и да подготвят домашните си за училище в уютна и приятелска атмосфера. Ежедневните занимания по езика позволяват работа по разширена програма с повече време за преговор, творчески работилници на английски език и неусетно затвърждаване на придобитите знания.

Удобството училищните занимания, подготовката за следващия ден и езиковият курс да приключват до 17:30 ч. от понеделник до петък дава възможност на родителите да бъдат повече време с децата си, по-лесно да намират свободни часове за хобитата им – спорт, танци и др., както и смело да планират семейните уикенди извън града.

Децата ще могат да практикуват английски език и да творят с приятели и през почивните дни. „Smart Start“ предлага и съботна езикова занималня от 9.00 до 13.00 часа.

Отличната локация и близостта на школата до училища и клубове за детски занимания в града улеснява транспорта и спестява чакането в ежедневните задръствания.

Ранните записвания за курсовете по английски език вече започнаха. Те се извършват на място в езикова школа Smart Start до изчерпване на свободните места.

Продължителността на обучението е от октомври 2017 до май 2018 г. В цената е включен и пълен комплект учебни материали, както и книжка за индивидуална мотивация по системата „Аз мога“.

гр. Пловдив

Тел. за контакт: 0886 760 900

office@smartstart.bg

www.smartstart.bg

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си