Кметът на Видин инж. Огнян Ценков представи проекта за изграждането на новия бизнес инкубатор

Видин ще има още един бизнес инкубатор, съобщи кметът Огнян Ценков по време на представянето на новото начинание във Видин. Сегашният работи съвместно с Агенцията за регионално развитие и има функцията да подготвя начинаещи бизнесмени от града и да обучава работници по търсени специалности.

Новият инкубатор на кадри за бизнеса се изгражда от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия по проекта „Трансгранично партньорство за насърчаване на заетостта и движението на работната сила”. Партньор по проекта е сродна агенция от румънския град Калафат, която също работи за подпомагането на малкия и средния бизнес.

Предвижда се в новия инкубатор да бъдат обучени над 1000 души по различни специалности, които търсят работа в страната и в чужбина. Те могат да бъдат не само от Видин и Калафат, но и от други места. Проектът предвижда и организирането на панаир на труда, подобен на сегашните трудови борси, но с по-широко участие. На него ще си дадат среща инвеститори, работодатели и кандидати за наемане.

За нуждите на инкубатора общината определи помещения в своя сграда, които сега се ремонтират.

В новото звено ще работят двама румънци и трима българи, единият от които ще изпълнява ръководни функции. Нашите служители ще бъдат ангажирани с организационните дейности, а на румънците се предоставя контролната дейност.

Финансирането на проекта се поема от ЕС чрез Трансграничната програма „Интеррег – Румъния – България”. Стойността му е 452 000 евро.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си