Устремилите се към фалит „Бургаски корабостроителници“ да станат публично дружество. За целта трябва да се осъществи първото публично предлагане на акции. Ако инвеститорите не се въодушевят от идеята, то малките акционери да продадат дяловете си в корабостроителниците на мажоритарния собственик, който да им плати „справедлива пазарна цена“. Това предложи Венчо Бачев, който притежава лично 13.15% от капитала на бургаското предприятие.

Идеите му може да бъдат разгледани на насроченото за 28 януари извънредно общо събрание на акционерите като допълнителни точки в дневния ред. С това бъркотията около бургаското дружество започва да добива още по-абсурден характер, защото едва ли някой би инвестирал на борсата в дружество, което скоро влиза във фалит. Преди дни стана ясно, че новоизбраното му ръководство иска от съда обявяване в неплатежоспособност, като процедурата е бърза и така ще се избегне продажба на активите на парче. На недоволните съкратени работници пък, които излязоха на протест, беше обяснено, че работата на площадката ще се поднови, но през новоучредено дружество. Смяната на името се налага заради задълженията на завода от 150 млн лева. Така новото дружество ще може да започне дейност на чисто.

Реално след като предприятието възобнови дейност, хората могат да получат неизплатените си възнаграждения от миналата година. Тези от 2010 г. обаче могат да търсят по съдебен път. Ръководството не е поело ангажимент за изплащането им. Направени са първи стъпки за обявяване на корабостроителницата в несъстоятелност. Междувременно общественият посредник на Бургас Таньо Атанасов апелира работниците да продължат да си търсят правата.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си