Дъждовното лято активизира администрациите, спешно подготвят проекти за корекции на реки

0
Много реки преливат, тъй като не са обезопасени в проблемните участъци

Освен в прочистване на водни корита Столична община инвестира и в изграждане на диги

Катя КОСТОВА

В процес на изработване са 21 проекта за корекции на реки и дерета в София. Освен в корекции на корита Столична община инвестира и в изграждане на диги. Тази година се изгражда 2 км продължение на дигата на река Лесковска в район „Кремиковци”. Готови за изпълнение са и още два обекта за река Владайска – в участъка между бул. „Овча купел” и бул. „Никола Петков“ и за основния ремонт на речното корито по бул. „Сливница“. Това стана ясно при последната проверка на столичния кмет Йорданка Фандъкова на завършената корекция на коритото на река Боянска в участъка от ул. „Иван Сусанин“ до ул. „Вихрен“. Фандъкова инспектира обекта заедно със зам.-кмета Ирина Савина и кмета на район „Витоша“ Теодор Петков.

12-13-reki---parkove---1
По ремонтирания участък от Боянска река е възстановена каменната облицовка на коритото и са монтирани предпазни парапети

На този участък от Боянска река е възстановена каменната облицовка на коритото, монтирани са предпазни парапети, изградени са тротоари и са засадени нови дървета в зелените площи около брега. В участъците от ул. „Вихрен” до бул. „Тодор Каблешков” и от ул. „Иван Сусанин” до ул. „Преки път” е заздравено дъното на речното корито и също е възстановена каменната облицовка.

„През последните години инвестираме в изграждането на корекции на речни корита. Изградихме около 6 км речни корита в участъци от реките Слатинска, Суходолска, Драгалевска, Новачица, Владайска, Иванянска”, поясни столичният кмет. По думите й, корекцията на речните корита изисква сериозни инвестиции, но е ключова за превенцията от наводнения и за сигурността на гражданите. Фандъкова припомни, че извън урбанизираната територия на общината участъците от реките се поддържат от „Напоителни системи”. От държавната фирма в последните 2 години са инвестирали в поддръжка на участъци, за които преди общината е имала сериозни проблеми. Столичният кмет припомни, че от „Напоителни системи” през 2018 г. ще инвестират близо 1 млн. лв. за поддръжка на речните корита в районите „Кремиковци“ и „Нови Искър“.

Има опасност от срутване на моста над р. Чая при Катуница

Съществува опасност от срутване на моста над река Чая при Катуница след зачестилите порои и наводнения това лято. За проблема алармира зам.-кметът на общината Петър Георгиев. В община Садово изчисляват щетите по инфраструктурата, нанесени след обилните валежи.

12-13-MOST
Придошлите реки на Чая заляха пътя и подкопаха основите на моста

„Поражения има по общинския път, който свързва село Катуница с главния път Е-80. В лошо състояние е и мостът над река Чая при Катуница”, отчитат от администрацията. Изчисленията на щетите са подадени в Комисията по бедствия и аварии с искане на средства за възстановяването им. По думите на Петър Георгиев, по пътя има разрушена асфалтова настилка, а мостът е в опасно състояние. „Още преди това наводнение подаваме сигнали, тъй като има опасност съоръжението да се срути”, каза зам.-кметът.

Хората от района са притеснени, защото по него минава целият трафик от големи камиони, които возят материали за Спиртната фабрика и Фабриката за череши в града. От община Садово се надяват този път да бъде обърнато по-специално внимание на техните сигнали и да бъде осигурено съфинансиране за цялостно решаване на проблема с инфраструктурата в района.

Село Герман бедства заради липса на канализация

12-13_German.1
При всеки по-сериозен дъжд улиците, къщите и дворовете на хората от с. Герман са под вода

Пороите от последните дни нанесоха сериозни поражения в софийското село Герман. Там няма канализация и всеки по-сериозен дъжд изправя местните хора на нокти. Жителите многократно са сигнализирали за щетите, които понасят от липсата на водопроводна мрежа, но въпреки подписките им, инженерното решение на проблема се бави, сигнализира кметицата на селото Маргарита Станкова.

В селото живеят около 2300 души. И въпреки че населеното място се намира едва на 15 км от София, инфраструктурата е в критично състояние. Огромни дупки зеят по улиците, край банкетите са струпани купчини с боклуци, а след всеки по-обилен дъжд къщите на хората се наводняват. Предпроектните проучвания за изграждане на канализация в селото са започнали отдавна, има изработен и проект, но и до днес работа по него така и не е започнала.

Предвидени са над 24 млн. лв. за паркове, градини и детски площадки в София

Общата инвестиция в паркове, градини и детски площадки в София е над 24 млн. лв., сочат данни на Столична община. „Проектите за обновяване на Западния парк, парк „Заимов“ и градините „Кристал“, „Свети Седмочисленици“ се изпълняват и с европейски средства по ОП „Региони в растеж“. Предоставяме на всички райони 5 млн. лв. за нови детски площадки. През последните години са обновени 80% от детските площадки в паркове и градини. През 2017 г. обновихме 70 детски площадки, тази година ще са 130, като за тези инвестиции насочваме средства от продажбата на Общинска банка”, обясни кметът Фандъкова.

12-13---reki---parkove---2
Кметът Фандъкова провери и работата по обновяването на част от Южния парк

По думите й, вече е в ход реконструкцията на входа на Южния парк откъм бул. „Гоце Делчев“, а също и голяма част от алейната мрежа. През последните години бяха обновени и другите три входа на парка. Проектът ще се изпълнява на два етапа, като се очаква ремонтите да приключат в края на септември. Това стана ясно след проверка на обекта на Йорданка Фандъкова, извършена заедно с кмета на район „Триадица” инж. Николай Терзиев и директора на „Зелени системи“ на Столична община Димитър Данчев.

На първия етап на входа, който в момента се ремонтира отново, се полагат гранитната настилка и паветата на местата, където няма, изгражда се осветление, прави се и видеонаблюдение. Във втория етап ще се ремонтират около 27 дка алейна мрежа основно около „Голямата поляна“, където се провеждат много спортни и културни събития. Цялата инвестиция само за обновяването на част от Южния парк е към 2 млн. лева.

До рая на годината ще се работи по 15 обекта, като вече се изпълняват 5 от тях. Освен в Южния парк започнаха ремонтите и в Западен парк, и по първия етап от парк „Въртопо“ в район „Младост“, градините „Кристал“ и „Св. Климент Охридски“, както и градина „Княжево“. Предстои да започне работа и на градината срещу Софийската математическа гимназия на кръстовището на бул. „В. Левски” и ул. „Искър”, парк „Заимов“, градината при храма „Св. Седмочисленици“, градината пред Двореца на децата, за която има становище на областния управител. Ще се обновяват също така и парк „Дружба“, градина „Черковна“, втори етап на Северен парк, втори етап от парк „Възраждане“, а в Борисовата градина ще се прави нов розариум.

ЕКО

Пускат електрически велосипеди под наем

12-13--VELOSIPEDI
По примера на повечето европейски столици придвижването в парк Витоша в София ще става и с електровелосипеди

Междувременно стана ясно, че за първи път в София ще бъдат пуснати електрически велосипеди под наем. На председателския съвет към градския парламент е взето решение Столична община чрез програма „Зелена София” да стартира в партньорство с други организации първата система за споделено ползване на електрически велосипеди в града.

Предвижда се велосипедна станция да бъде поставена пред Националния исторически музей, така че най-старият природен парк на Балканите – парк Витоша, да е първата дестинация, където всеки ще може да се възползва от новата услуга. Целта на проекта е да стимулира столичани към по-екологични и здравословни начини на придвижване, за намаляване трафика на коли към Витоша, както и тестване на нуждите и отношението на потребителите към самата система. Колко ще струва и предвиждат ли се още станции, ще стане ясно, след като бъде внесен доклад в Столичния общински съвет.

ГРАДСКА СРЕДА

Всички контейнери за отпадъци по „Солунска” стават подземни

След завършването на ремонтите в центъра всички контейнери по ул. „Солунска“ ще бъдат разположени подземно. Това предвиждат от Столична община и за контейнерите в зоните на ул. „Граф Игнатиев“ и на пл. „Св. Александър Невски“, чиито основни ремонти започнахме тази година. Вече е възстановено движението по ул. „Солунска“ в участъка от бул. „Витоша“ до ул. „Ангел Кънчев“.

12-13-reki---parkove---3
Част от шахтите под земята за контейнерите за смет са почти готови

Ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“ и зоната около него е един от най-големите и тежки обекти за това лято, който създава големи затруднения на хората. Общото изпълнение на работите по реконструкцията надвишава 20%, като са изпълнени по-голямата част от подземните комуникации.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова предупреди отново, че по договор за качеството на работа са предвидени сериозни санкции. „До завършването на ремонта на зоната около ул. „Граф Игнатиев“ се задържа 600 хил. лв. гаранция за добро изпълнение. При неспазване на срока за завършване на обекта неустойката е 240 хил. лв. за всеки ден просрочие. При некачествено изпълнение се налага санкция от 1,2 млн. лв. С парите на софиянци няма да бъде платено за некачествено свършена работа“, категорична е Фандъкова.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си