Официалното откриване на новия мост преди 5 години. Лентата тогава прерязаха двама строители - българин и румънец

Инвестицията в съоръжението се изплаща в много по-кратък срок от прогнозирания

Цвета ИВАНОВА

Навършиха се 5 години от откриването на втория мост над Дунав между България и Румъния. Лентата му тогава прерязаха двама работници – българин и румънец, които участваха в строителството. Румъния бе представена от премиера си Виктор Понта, а България – от поелия същия пост Пламен Орешарски.

Нарекоха моста „Нова Европа”, но за изминалото време това название не се наложи. Той си остана с работното наименование Дунав мост 2.

Съоръжението надхвърли предварителните прогнози за трафика и срока за изплащане на инвестицията. През първата година през моста трябваше да преминат 416 000 автомобила в двете посоки, а те достигнаха 600 000. В началото на денонощие преминаваха по 800-900 тира, след това броят им нарасна на 1500-2000. Преди дни отчетоха трафик от 21 000 тира. Започнаха често да се образуват и опашки от 5 до 8 км.

17_Dunav_most.1
Трафикът по Дунав мост 2 е нараснал почти тройно, все по-честа гледка са и километричните опашки от тирове

Това означава, че инвестицията ще се изплати за 12 до 14 години, съобщи във Видин евродепутатът Петър Курумбашев, който е заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм в Европарламента. Вместо за очакваните 25 години, това ще стане в наполовината от този срок. Всичко се дължи на по-високия трафик. Въпреки желанието на видинчани за намаление на таксите или за безтаксово преминаване на автомобили от Видин и Калафат, цените останаха неизменни за всички превозни средства. Те са 6 евро в една посока за леките коли, 18 евро – за автобусите, и 37 евро – за товарните камиони. България прибира 75% от приходите, тъй като тя е инвестирала повече в строежа на съоръжението. Румъния е изградила само инфраструктурата на своя бряг. За нея остават 25% от събраните такси.

България инвестира в моста 226 млн. евро – за самото съоръжение и за инфраструктурата на българския бряг. 70 млн. евро са безвъзмездна помощ от ЕС чрез неговата програма ИСПА, 70 млн. евро са заем от Европейската инвестиционна банка, 60 млн. евро са вложени от бюджета на страната. Има и един малък кредит от 18 млн. евро от германската кредитна институция КФМ. Румъния похарчи само 48 млн. евро – безвъзмездно кредитиране от ЕС и от националния си бюджет.

Между България и Румъния трябва да има поне 4-5 моста, обяви Петър Курумбашев. Правителствата на двете страни се договориха за изграждане на още мостове по 500-километровата си водна граница. Третият мост може да бъде при Русе, до сегашния първи мост. Възможно е обаче да има и четвърти при Силистра – Кълъраш, за който настояват общинските администрации на градовете от двете страни.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си