Инж. Любомир Низамов е на 58 години. Завършил е машинно инженерство в Техническия университет - София, специалност „Експлоатация на жп транспорта”. 25 години е работил в този транспорт. От 2009 г. е заместник областен управител на Видин. След пускането на втория мост над Дунав при Видин - Калафат е изпълнителен директор на смесеното българо-румънско дружество за управление на моста.

Любомир Низамов, директор на дружеството за управление на Дунав мост Видин – Калафат:

Държавата осигури условия за изграждане на интермодален терминал край съоръжението, но предприемачи няма

Разговаря

Цвета ИВАНОВА

– Г-н Низамов, избраното от европейските органи име на втория мост над Дунав – „Нова Европа”, не се налага, сякаш хората не го възприемат и ползват. „Дунав мост 2“ бе работното му наименование. Как предпочитате да наричате пътното съоръжение?

– И аз, и колегите ми го наричаме моста Видин – Калафат. „Нова Европа” наистина не се наложи. Но не ние кръщаваме мостовете. Забелязвам, че и румънците, и ние го наричаме нашия мост.

– Навършиха се пет години от пуска на моста. Утвърди ли се за това време той? Стана ли предпочитан и използван активно?

– Да, трафикът се увеличава постоянно, макар и напоследък не с предишните темпове. От откриването му до края на 2017 г. по моста са минали 3,2 млн. автомобила. В края на 2018-а чакаме четиримилионния автомобил. Става дума за двете посоки. Преобладават товарните автомобили. Те са 50-60% от целия трафик. Само техният е малко над прогнозния. Броят на леките автомобили е под прогнозния. Вероятно водачите избират по-кратки маршрути към Европа. Жп транспортът също не показва развитие. В настоящия момент преминават по два товарни влака седмично. Пътнически се движи до Крайова всеки ден. Той не е натоварен, защото не е удобен за българите. Те не могат да се върнат същия ден. За румънците е удобен – те могат да дойдат във Видин и да се върнат още същата вечер. А и пътуването до Крайова е дълго – цели 3 часа за 90 км. Линията Калафат – Крайова не е електрифицирана. Мисля, че румънците са спечелили проект от ЕС и ще започне модернизацията й.

– През последните две години се образуват опашки, шофьорите негодуват. На какво се дължи това?

– Опашките са седмични и дневни. Те са обикновено в неделя и понеделник, тъй като всички превозвачи искат да са в първите работни дни на седмицата в Европа. Така се получава струпване на повече коли. Освен това всеки преминава през толаджии, митнически инспектори, финансов контрол. Ако влезем в Шенген, ще се плащат само тол такси, друго няма. При нас работят всички платна, предназначени за товарни автомобили. Стараем се пропускането да става по-бързо. Но опашки има и на други граници – например на сръбско-унгарската.

– При увеличения трафик вече бе обявено, че мостът ще се изплати по-рано от прогнозния срок. Какви са Вашите впечатления и очаквания?

– Да, инвестицията ще се изплати по-рано. Досега са събрани от наша страна 105 млн. лв. Вложени са за моста и инфраструктурата 280 млн. лв. Според мен ще се изплати за малко по-малко от 20 години, ако се запази сегашният трафик. Предварителните разчети бяха за 25 години.

– Видин имаше големи очаквания за развитие след изграждането и пускането в експлоатация на моста. Засега те не се сбъдват. Защо според Вас?

– Едни свързват това с недоизградената инфраструктура. Но не е само това. Ето тези много камиони преминават по нашите пътища към моста. Може би ние не сме инициативни, нямаме и кадри. Държавата осигури условия за изграждане на интермодален терминал, но предприемачи няма. Засега камионите само преминават около Видин, а е добре тук да се товарят и претоварват стоки. Има инвестиционни намерения до надлеза към моста и при пътен възел Ново село за изграждане на хотели, бензиностанции, паркинги. Крайпътни обекти ще бъдат изградени, но това не става бързо.

– Във Видин бе подета инициатива пътуващите към Румъния от Видин и обратно – от Калафат към Видин, да бъдат освободени от такси. Защо това не става?

6-3

– Не може да стане. На моста при Русе са по-ниски таксите, но той не е изграждан с кредити от ЕС. Те трябва да се връщат. Сега се водят разговори за намаляване на таксите. Но те не са високи. За лек автомобил се плаща 6 евро, а има мостове в Европа, където таксата е 60 евро. По нашия мост сега мотоциклетисти и колоездачи минават безплатно. Видинчани започнаха да използват летището в Крайова за пътуване из Европа. Все пак до Крайова са 90 км, а до София – над 200. Портът в румънския град има линии до почти всички големи европейски градове. Но обмен между Видин и Калафат има. Хора пътуват и в двете посоки. Има български фирми в Румъния. И за двата града мостът е емблематично съоръжение, забележителност. Това пролича на съвместното честване на 5-годишнината на моста, което се състоя във Видин. За него дойде един екип от Румъния, воден от кмета на Калафат Лучиан Чобану. Разбрах, че и те се радват на моста като нас. И те смятат, че тази връзка укрепва нашето добросъседство, обединява ни с Европа. Общините в двата града всячески ни подкрепят в усилията да поддържаме добър ред при преминаването на автомобилите.

– С какво друго чествахте 5-ата годишнина?

– С концерт на самодейни състави от Видин и Иново, Калафат и Чуперчен ной, с приветствени речи, с конкурс за рисунки на ученици от двата града на тема „Нашият мост”, със спортни прояви на състави от двата града. Дружеството пое разходите за безплатно пътуване на видинчани до Калафат и обратно с наши автобуси.

– Всяко лято се правят ремонти на съоръжението. Ще има ли такива и сега?

– Да, те се извършват от фирмата строител. Това е испанската ФСС. Ремонтират се отделни отсечки от пътното платно и стълбове. Ремонтите са профилактични и наложителни. Тогава движението се спира за няколко часа. Това не се отразява на трафика.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си