Сградата ще генерира до 10 пъти повече енергия, отколкото ще използва        

21-1В Дубай започна строителството на първата въртяща се сграда в света. Автор на Rotating Tower е израелско-италианският архитект Дейвид Фишър. Идеята за изграждането на уникалната кула е от преди десетина година, но реализацията й се забави поради редица препятствия в планирането и промени в дизайна. Сега проектът най-накрая има зелена светлина и вече е в етап на строеж.

21-2

Небостъргачът ще бъде висок 412 м, а етажите му ще се въртят постоянно и то независимо един от друг.

По думите на автора, преместването ще става с много ниска скорост, така че да не дразни обитателите и да не затруднява движенията им в сградата.

На покрива на „динамичната“ сграда ще има слънчеви панели, които ще й осигуряват електроенергия. Общо 48 индивидуални вятърни турбини ще 21-10бъдат скрити в нишите между етажите, за да осигуряват електрическа енергия. Част от нея ще се използва за захранване на механизмите, които въртят етажите около оста на сградата. Според архитекта небостъргачът ще генерира до 10 пъти повече енергия, отколкото ще използва. Сградата ще бъде в състояние дори да продава енергия на външни клиенти. Годишно тя ще произвежда 190 милиона киловатчаса енергия на стойност 7 млн. евро.

21-321-11

Кулата ще има 80 етажа.21-9 Всеки един от тях ще се върти на 360 градуса. Наемателите в апартаментите ще могат да избират индивидуално своите гледки – чрез гласова команда. Още по-впечатляващ от уникалната, усукваща се форма на сградата е екологичният профил на небостъргача. Цялото здание ще се захранва само от слънчева и вятърна енергия. 80 ветрогенератора ще осигуряват електричество за въртенето на етажите и за захранване на жилищата в тях.21-12

Апартаментите ще предлагат ултралукс на своите обитатели – плувни басейни, градински площи, фитнес център и асансьор за автомобили.

За изграждането на уникалната сграда ще са нужни 330 млн. евро. Според специалистите този проект слага край на статиката и поставя началото на динамичната ера в архитектурата.21-13

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си