15 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

Инвестират над 21 млн. евро за развитие на трансграничните региони с Турция и Македония

71 проектни идеи за развитие на трансграничните региони на България с Турция и с Република Северна Македония са подадени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е управляващ орган на двете финансирани с европейски средства програми. Първите покани за подаване на предложения по териториалните стратегии на програмите бяха обявени на 23 май т.г. Заявените идейни концепции са в областта на туризма и повишаване на конкурентоспособността на местните икономики в пограничните населени места, цифровия и зеления преход. Това са първите проекти, които ще получат финансиране по новите европейски програми, които насърчават трансграничното сътрудничество.

Над 8,1 млн. евро ще получат проектите, които кандидатстват по Програма ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България – Северна Македония 2021-2027 г. по мярката „Развитие на привлекателен и целогодишен туристически продукт чрез интелигентни решения, осигуряващи универсален достъп и участие“. Подадените проектни идеи предлагат възможности за подобряване на мобилността и свързаността в пограничните региони на България и Северна Македония. Ще се финансират и проекти за брандинг и маркетинг на туристически продукти, повишаване на посещаемостта и засилване на връзките между туризма и природно-културните обекти, както и дейности за намаляване на уязвимостта на услугите в туристическия сектор.

С над 13,4 млн. евро ще бъдат подкрепени проектите, подадени по Програма ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България – Турция 2021-2027 г. Те предвиждат основно засилване на икономическия растеж чрез повишаване на конкурентоспособността на местната икономика, внедряване на мерки за цифрова и зелена трансформация, повишаване на квалификацията на местните жители за заетост и адаптивност към пазара на труда.

Related Articles

Благоустрояват междублокови пространства в Бургас

Започнаха дейности за благоустрояване на пространствата около блокове 107, 108, 109 и 112 в к-с „Меден рудник“ в Бургас. Те са част от общинската...

До 15-и май започва ремонтът на Дюлинския проход

До 15-и май ще започне ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход. Трасето, което ще се рехабилитира, е между с. Старо Оряхово...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ