Средствата ще се насочат основно за развитие на инфраструктурни проекти на Балканите

Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), така нареченият План „Юнкер“, досега е помогнал за отключването на инвестиции на стойност 274 млрд. евро. А България е сред десетте страни с най-добро усвояване на средствата по фонда. Това обяви председателят на ЕФСИ Герасимос Томас, който взе участие във форума „Инфраструктура за растеж“, част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Целта на фонда е до 2020 г. да бъдат реализирани 300 млрд. евро, обяви Марсел Рой, генерален секретар на Европейската асоциация на публичните банки и агенции за развитие. Той допълни, че 23% от тях са били за проекти за инфраструктура: 28% – за малки и средни предприятия, 21% – за енергетика, и 20% – за дигитални проекти.

Томас припомни решението на ЕК от края на миналата година, че до 2020 г. приоритетно ще бъдат финансирани проекти, които увеличават инвестициите в сектори, допринасящи за ръст на БВП. Той допълни, че трябва максимално да се търсят частни инвестиции.

„Очакваме още по-активно участие от мрежата от национални банки за развитие в прилагането на инвестициите. В партньорство с Българската банка за развитие частните производители могат да бъдат подпомогнати и да постигнат много“, заяви Томас.

До момента между ЕФСИ и националните банки за развитие са подписани 161 документа. Механизмът на финансиране е подобрен и вече се базира на БВП на глава от населението, за да не бъдат ощетявани по-малките държави.

„Целта на Българската банка за развитие (ББР) е да инвестира в обществено-икономическото развитие на страната, без да се стреми към максимална печалба, но въпреки това имаме добри финансови резултати, най-висок рейтинг за българска банка и привличане на сериозен ресурс от водещи чужди институции“, заяви Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на ББР. Той допълни, че ББР ще бъде инициатор на интензивно сътрудничество между банките за развитие и международните финансови институции.

Според министъра на икономиката Емил Караниколов, който също взе участие във форума, това, което пречи на балканските държави, е липсата на свързаност помежду им. „По-добри пътища, железопътна инфраструктура, газова и електрическа връзка – това ще сближи хората и ще доведе бизнеса“, заяви министърът. По думите му, няма друга добра алтернатива за нашия регион освен свързаността, инфраструктурното развитие и европейската перспектива на държавите. На политическо ниво е направено много, но са нужни конкретни действия за намиране на източници на финансиране на приоритетите. На Балканите е нужен стратегически инвестиционен план, който да обедини ресурсите за реализиране на важните проекти. Време е за хибридно финансиране, като поставим фокус върху Европейския фонд за стратегически инвестиции, европейските средства и ресурса на националните банки за развитие”, каза още Караниколов.

Събитието събра в София ръководителите на Европейския фонд за стратегически инвестиции, Европейската асоциация на публичните банки, Инвестиционния план за Европа, Европейската асоциация на дългосрочните инвеститори и други финансови институции, директори на банките за развитие от Балканите и Централна и Източна Европа, представители на правителствата и посланици от съседни държави.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си