Всички 20 нови влакчета ще пристигнат в София до февруари 2019 г.

В СОФИЯ

Катя КОСТОВА

Още около 2 км от релси по третия лъч на метрото, който е в строеж, ще бъдат монтирани до септември. Това каза след поредната проверка на изграждането на метростанцията на кръстовището на булевардите „България” и „Акад. Иван Гешов” столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя направи инспекцията заедно с транспортния министър Ивайло Московски.

3_Sofia.1
Метростанцията от третия лъч на бул. „България” ще е изцяло готова до края на годината

Кметът информира още, че над 3 км от тунелите вече са прокопани. „Срокът за първия етап от проекта е есента на следващата година, когато се очакват и първите пътници на третата линия на метрото. По първата отсечка на новата линия, която ще е с осем метростанции, ежедневно ще бъдат превозвани около 130 000 души. Вторият етап от 4 км, които се изграждат до Околовръстния път, трябва да са готови до началото на 2020 г.“, припомни кметът и уточни, че ул. „Житница“, под която върви част от трасето на метрото, ще бъде изцяло променена още следващото лято”, съобщи Фандъкова.

Директорът на „Метрополитен” Стоян Братоев посочи, че на станцията на бул. „България” към момента е завършена 95% от конструктивната работа и до края на август се очаква да бъде готова представителната архитектура и да приключат довършителните дейности. Метроспирката трябва да е готова до края на годината, а в началото на следващата ще започнат единичните изпитания на подвижния състав.

По третата линия ще се движат общо 20 метровлака. Те ще се доставят изцяло до февруари догодина. Вече е пристигнал първият, а на 2 август те ще станат общо 3.

След проверката на една от метростанциите на третия лъч в новото метродепо „Земляне” бе показана първата мотриса „Сименс”, доставена за новата линия на подземната железница на столицата. Метровлаковете ще са автоматизирани и имат опция да се движат без машинист, което ще позволи минимална човешка намеса. Независимо от това обаче вече започва обучение на машинистите, които на първо време ще обслужват новата техника.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си