Конкурсът е за зоната основно на юг от Централна гара и една от основните й оси - северния край на бул. „Мария Луиза”

С конкурс избират проекта за превръщането на района в комуникационен, обществен и урбанистичен възел

Катя КОСТОВА

От 5 до 10 юни ще се състои четвъртото поредно издание на Европейските награди за българска архитектура VIZAR. В програмата на събитието е включено и провеждането на конкурса, организиран от Столична община, и наградите на тема „Вторичен градски център, зона „Централна гара“ – София“, а проектите за участие ще се приемат до 31 май.

12--13---konkursi---centar---gara---1-1Целта на конкурса е лансирането на нови идеи за устройствена концепция за планиране, функции и структура, характер и функционално развитие на зоната. Едно от условията му е проектните предложения да отчитат идеите на Общия устройствен план на Столична община и да планират изграждането на разглежданата територия като част от хармоничното бъдещо развитие на София. Кандидатурите ще се оценяват от авторитетно професионално международно жури с представители от Швейцария, Холандия, Германия, Дания, Франция и други страни.

Зоната около Централна гара е транспортнокомуникационен, обществен и урбанистичен възел, който има потенциал да бъде развит като вторичен градски център и обхваща териториите между ул. „Опълченска”, бул. „Княгиня Мария Луиза”, Централна автогара, Предгаров площад, Централна гара, прилежащата жп зона и териториите, разположени на север в непосредствена близост до него. Фокусът следва да попадне върху най-контактната и неразвита част от описаната зона – територията между булевардите „Христо Ботев” и „Княгиня Мария Луиза” и Предгаровия площад, чийто пространствен потенциал остава неоползотворен.

ОУП предвижда оптимизиране на северозападната зона на централната градска част при запазване на съществуващата жилищна функция и усвояване на неразвитите територии чрез застрояване с по-високи показатели. По фронта на градските булеварди от зоната – бул. „Княгиня Мария Луиза”, плътността на застрояване е 80%, интензивността – 5.

12-13-KONKURS.1
По всички улици в района осветлението ще бъде подменено с енергоефективно

През 2003 г. на пространството пред столичната Централна жп гара е направен освежителен ремонт, но от повече от 40 години не са извършвани други по-сериозни ремонти. През 2016 г. след продължителен ремонт е открито и обновеното здание на гарата.

В днешно време Централа гара се е превърнала в най-големия транспортен възел в страната – там се събират почти всички форми на обществен превоз, движещи се в страната: влакове, метро, трамваи, автобуси, леки автомобили, велосипеди и пешеходци. Спирките на градския транспорт, които се казват Централна гара, са 7 – пет трамвайни, три автобусни и една по линията на метрото.

В рамките на четвъртото издание на VIZAR 2018 се планира още и провеждането на изложба-конкурс за проекти и реализации в периода 2016-2018 г. Право на участие има всеки български архитект, работещ у нас или в чужбина. Целта на конкурса е да покаже най-новите тенденции в съвременната българска архитектура. Изборът на темата и съдържанието на проекта (реализацията), представен за участие в конкурса, е изцяло избор на автора. Проектите също ще бъдат оценявани от международно жури.

В периода 5-10 юни творбите на българските архитекти от цял свят ще бъдат експонирани в Националната художествена галерия в София, в бившия царски дворец.

Старо трамвайно депо става младежки център

Според проекта за „Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град София за периода 2014-2020 година”, одобрен през декември от Столичния общински съвет, старото трамвайно депо „Клокотница”, намиращо се между ул. „Будапеща” и бул. „Княгиня Мария Луиза”, трябва да стане младежки център.

12-13---konkursi---centar---gara---KARE
Реконструкцията на сградите на трамвайното депо трябва да започнат до края на десетилетието

Предвижда се още реконструкция и рехабилитация на улична мрежа – настилки, пешеходни алеи и тротоари, създаване на достъпна среда по ул. „Струга”, между ул. „Опълченска” и бул. „Княгиня Мария Луиза”; бул. „Христо Ботев”, между ул. „Струга” и бул. „Сливница”. Цялостно обновяване на инженерната инфраструктура на ул. „Струга”, между ул. „Опълченска” и бул. „Княгиня Мария Луиза”, а също и на бул. „Христо Ботев”, между ул. „Струга” и бул. „Сливница”. Обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност, оборудване и обзавеждане на административни сгради, разположени в зоната на Централна гара. Монтиране на енергоспестяващо улично осветление по бул. „Княгиня Мария Луиза” от Предгаровия площад до ул. „Екзарх Йосиф”. Обновяване и реконструкция на локални градини „Алжир” и „Майчин дом” и намиращите се в тях детски площадки.

Планира се и обновяване, и внедряване на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, рамкиращи бул. „Княгиня Мария Луиза”, както и на сградите на Столична община – район „Сердика” и на центъра за градска мобилност на булеварда.

ГЛЕДНА ТОЧКА

Проф. д-р арх. Бойко Кадинов от фондация „Визар“ пред Bloomberg TV Bulgaria:

12-13-za-tema_JPГарите се превърнаха в изключително активен градоразвиващ център. Идеята, че гарата е мръсно място, което само криминализира, много бързо се преобразява. Европейски пример за това е австрийската столица Виена, където, ако някой иска да си купи нещо в събота вечер, всички магазини са затворени, но в центъра до новата гара всичко работи 24 часа.

Необходимостта от създаване на вторичен център в столицата е крещяща, смята още проф. Кадинов и се мотивира: „Градът се развива и той отдавна надхвърли онези хипотези за 500 хиляди -1 милион -1,5 милиона жители. Хората, които живеят в метрополията София, виждат огромното море от ламарина, което сутрин залива столичните булеварди, транспортните потоци и необходимостта този град да се развива не само в централната си част, а да даде възможност за развитие на другите центрове. Струва ми се, че европейската столица София има нужда от това да погледне и към своето транспортно развитие“, посочи архитектът.

ПРИМЕР

Връщат блясъка на перлата на Пловдив

12-13-GARA-Plovdiv
Фото: Петър Тодоров, Дарик радио

Централна гара ще се възстанови максимално до автентичния си вид, като за целта от архив във Виена са взети чертежи на гарата от преди 130 години, информират от компанията концесионер на съоръжението. Сградата на гарата е построена в бароков стил, проектирана е от италианския архитект проф. Мариано Пернигони. Завършена е през 1908 г. Флорентинецът проф. Пернигони е проектант освен на Централна гара Пловдив, и на емблематичния хотел „Молле” (1911), и на Мъжкия католически колеж „Св. Августин”, сега основна сграда на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Концесията предвижда изграждане на автогара,12-13-GARA-Plovdiv-3 хотел, мултифункционален център с офисна и търговска част, зала за концерти и постановки и голям паркинг. След възстановяване прочутата „царска чакалня” заедно с несравнимите витражи ще посреща пътниците. Инвестициите за реновирането на Централна гара Пловдив са в размер на 13,5 млн. лв. Приходите за държавата от 35-годишната концесия ще бъдат 60 млн. лв.

ПРИДОБИВКА

„БДЖ – Пътнически превози” ЕООД започна поетапното монтиране на нови информационни табла в някои гари в страната. Вече са поставени новите LЕD монитори в чакалнята на Гара Варна, а инсталирани са такива табла 12-13-TABLAи в Гара Пловдив, съобщиха от железницата. Предприети са мерки за подмяна на морално остарелите информационни табла в гарите, където тяхната поддръжка е изключително нерентабилна. В тази връзка са предприети действия за модернизиране на информационните табла с нови монитори (LED технология). До момента са доставени 25 такива LЕD монитора, които ще заменят използваните досега стари табла.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си