15 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

До края на годината: Обявяват процедури за близо 2 млрд. лв. по Програма „Развитие на регионите“

Процедури за близо 2 млрд. лева ще бъдат обявени до края на годината по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева, по време на първото заседание на новосформирания Комитет за наблюдение на програмата. Тя отбеляза, че сумата представлява около 65% от общия бюджет на програмата, който е в размер на 3,6 млрд. лв. Ще се работи успоредно и по двата ѝ приоритета – за Интегрирано градско развитие и за Интегрирано териториално развитие на регионите. В напреднала фаза са мерките за Интегрирани териториални инвестиции, в които ще бъде вложен и по-значителен ресурс.

„Очакваме в следващите два месеца да стартираме поканите за кандидатстване“, каза Георгиева. Тя уточни, че подкрепата е разделена на две фази, като първата ще е кандидатстване с концепции. Важна роля ще имат регионалните съвети за развитие, в които участват различни заинтересовани страни. Те ще трябва да приоритизират инвестициите спрямо нуждите в съответния регион, т.е. най-важните проекти за всеки регион. На следващ етап всеки управляващ орган на програмите, допринасящи към интегрирания подход, ще обяви поканите за кандидатстване, за да може да се сключат и реалните договори и да се отпуснат средства по одобрените териториални инвестиции.

„Сега най-важно е да подберем ключовите инвестиции и по двата приоритета“, коментира заместник-регионалният министър. Обществените поръчки ще бъдат обявени догодина след сключването на договорите с управляващите органи, уточни тя и заяви, че тази година ще е фокусирана върху подбора на важните инвестиции по двата приоритета на програмата.

Related Articles

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...

Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

На фона на охлаждането на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ