Движението по бул. „Дондуков”, който все още се ремонтира, ще бъде пуснат на 20 ноември, обявиха от общината

Катя КОСТОВА

Още един милион лева ще бъдат инвестирани в София от общината до края на годината за ремонти на малки улици в крайните квартали на града. Това реши Столичният общински съвет при приемане на преразпределение на бюджета на столицата.

Отчетено бе, че от перото в градската хазна за отчуждаване и изкупуване на имоти са налични 9 млн. лв. В тази връзка СОС реши 6 млн. лв. да отидат за метрото, а друг един милион – в поправка и изграждане на осветление, както и в почистването на речни корита, уточни финансовият зам.-кмет на столицата Дончо Барбалов.

Зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев заяви, че все още не е платено на фирмите, изпълняващи в момента ремонти и довършителни работи по булевардите „Дондуков“, „Монтевидео“ и „Каблешков“. Той гарантира приключването на ремонта на бул. „Дондуков” в центъра да стане не по-късно от 20 ноември, за когато е планирано да се пусне движението по него.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отново заяви пред общинските съветници, че няма да има компромиси към фирмите, които не спазват крайните срокове за изпълнение на поръчките и работят некачествено. „В момента се правят огледи и текат процедури по приемане на обектите. Цялостните ремонти предизвикват сериозни затруднения за гражданите и веднага щом е възможно, пускаме движението, което не означава, че проектът е завършен, приет и разплатен“, каза кметицата.

В последните години санкциите, които са наложени на строителните фирми, са 2,7 млн. лв. „Глобяваме всички фирми без изключение“, каза Фандъкова и допълни, че се контролират и надзорните фирми, следящи изпълнението на строежите и ремонтите.

Относно бюджета на общината за 2018 г. финансовият зам.-кмет на столицата Дончо Барбалов заяви, че предстои по ресорните комисии всеки да представи приоритетите си за работа. До края на ноември той се надява, че нужните пари за следващата година ще бъдат ясни.

Превръщат ул. „Гоце Делчев” в Банско в атрактивна пешеходна зона

Николай АНТОНОВ

Започнаха строително-ремонтните работи от третия етап на рехабилитацията на една от най-атрактивните улици в Банско – „Гоце Делчев”, съобщиха от общината. Участъкът се намира между ул. „Отец Паисий” и „Хаджи Вълчо”. Предвижда се пространството да бъде оформено в същия архитектурен стил, както останалата вече рехабилитирана част от улицата.

„На практика тази улица се превърна в любимо място за разходка на жителите и гостите на нашия курорт”, коментира кметът на Банско Георги Икономов. Той припомня, че по искане на жителите й тя е оформена като пешеходна зона с детски площадки, зелени площи, алеи и зони за отдих. „Планираме последният етап от изграждането й да завърши през пролетта на 2018 г., когато предвиждаме да започнем с втория етап от рехабилитацията на още една от ключовите улици в града, също пешеходна зона – улица „Пирин” – допълва кметът. – Отделили сме необходимите средства от общинския бюджет. Грижата за естетическия облик на значими места от града е един от приоритетите ни като туристическа дестинация”, заявява Икономов.

При започналите ремонтни дейности ще бъде извършена подмяна на водопроводната и канализационната мрежа на ул. „Гоце Делчев”, тя ще бъде подравнена и ще се положи нова настилка. Ще се оформи също съществуващият открит канал с изграждане на водни ефекти. Планира се още подмяна на уличното осветление, озеленяване и изграждане на кабелен колектор за разпределителната електрическа и съобщителна мрежа. Общата стойност на предвидените дейности е 595 000 лв. без ДДС.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си