Навигатор Home » На фокус » Дострояваме аутобаните със заеми

Дострояваме аутобаните със заеми 

12-13 Zaem puti6ta 2

                 Евросредствата за скоростни шосета са орязани почти наполовина

Все още не се знае точно за кои големи пътни проекти ще можем да ползваме субсидии от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Бедата е в това, че парите по тази европрограма са ограничени до 1,9 млрд. евро, заедно с националното съфинансиране, като за аутобани и скоростни шосета е предвидена едва половината от тази сума. И тези пари биха отишли изцяло за Лот 3 на автомагистрала „Струма“ между Благоевград и Сандански, като повечето от тях ще се похарчат за прокопаването на дългия 15-километров тунел под Кресненското дефиле. При последните си разговори с Еврокомисията транспортният министър Николина Ангелкова е предложила недостроената част от АМ „Хемус“ да бъде включена в обхвата на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, но за отсечката от Велико Търново до Белокопитово да вземем заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и да не търсим субсидии от Брюксел. Според шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Лазар Лазаров финансирането на строителството и реконструкцията на пътища с инвестиционни заеми от ЕИБ ще даде възможност реализацията на проектите да става по-бързо, отколкото по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. По думите му, така най-малкото се спестява времето за писане на апликационна форма и одобрението й. Той припомня, че с подобни кредити и съдействието на банката са строени Лот 1 и 5 на „Тракия“. Пътният шеф смята, че използването на новата програма „Европейски транспортни коридори”, финансирана от ЕИБ, ще даде възможност най-късно до 2019 г. Дунав мост-2 да бъде свързан с 4-лентов скоростен път с автомагистрала „Хемус“ при Ботевград. Плановете на Пътната агенция предвиждат по този начин да се изградят и 32 км от автомагистралата между Калотина и София. След приключването на разговорите в Брюксел наскоро транспортният министър Николина Ангелкова информира, че Министерството на регионалното развитие и Агенция „Пътна инфраструктура“ вече са започнали преговори за финансирането на Видин-Ботевград и София-Калотина със заем от ЕИБ.

Малкото пари, отпуснати от ЕС за големи пътища, отново извади на преден план идеите за изоставяне на варианта за прокопаване на скъп тунел през Кресна, като икономисаните пари отидат за други аутобани. На практика се предлага 4-лентов скоростен път вместо магистрала, като по него максималната разрешена скорост ще е 100 км/час. Резервният вариант се разработва с оглед минимизиране на рисковете за АМ „Струма“ като цяло, в случай че възникне проблем с реализацията на тунела, смятат от Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП). В пътния бранш вече се надигат гласове и срещу друг тунел, този при Шипка. Част от експертите смятат, че на други места в България има проходи с много по-голям трафик, където има нужда от подземни съоръжения. Други техни колеги предлагат замразяване на проекта, а парите от него да бъдат насочени за недовършените ни аутобани. През ноември 2010 г. плановете на МРР бяха до 2020 г. да бъдат готови 7 магистрали в страната и 2 моста над Дунав, като трябваше от средата на миналата година вече да пътуваме по напълно завършената АМ „Марица“. Почти половин година по-късно бе обявено, че до края на десетилетието страната ни трябва да построи общо 1264 км нови аутобани. Предвиждаше се да бъдат инвестирани 5 млрд. евро в пътната инфраструктура – 3 милиарда в магистрали. Имаше и някои екзотични идеи, имащи за цел да преметнем еврочиновниците. Основните бяха свързани с недостроената още тогава „Тракия“. Искаше се отсечката между Калотина и София да е нулев лот на аутобана към морето, а автомагистрала „Черно море“ между Бургас и Варна да стане шести лот.

12-13 Zaemi puti6ta 1

Вече 20 години страната ни ползва и кредити от ЕИБ за строеж и ремонти на пътища

Всички тези планове, които по гръмкост удряха в земята всички соцпетилетки, трябваше да се реализират със субсидии от еврофондовете. Сега вече разбрахме, че Европа на думи не вярва, а иска да си строи жп линии, смятани от нея за по-екологични. Закъснелите с изграждането на аутобаните да си плащат от джоба. Така с кредити, които ще изплащат поне 2-3 поколения, ще дострояваме аутобаните си и основните 4-лентови шосета. Планираше се за последните да отидат 2 млрд. евро. Освен между Ботевград и Видин, такива скоростни пътища трябваше да има и между София и Гюешево (през прохода Владая), между Шумен и Русе и между Маказа и най-големия ни дунавски град. Днес до най-новото КПП на българо-гръцката граница води обикновено, макар и ново шосе, на което през лятото стават километрични опашки от автомобили с туристи. Другите 4-лентови скоростни пътища, планирани с голяма шумотевица преди няколко години, са Варна-Дуранкулак, Пловдив-Рудозем, „Рила“ (от Дупница през Самоков до София). При правителството на Бойко Борисов имаше идея и „Хемус“ между В. Търново и Белокопитово да е с 4-ленти, заради слабия трафик. При тази липса на пари сега, нищо чудно тя да се реализира.

                                                                Строителството на Лот 2 от АМ „Струма“ върви в срок

12-13 -Inspekzia.2
Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров провериха напредъка при изграждането на Лот 2 Дупница–Благоевград от АМ „Струма“ от км 322+000 до км 359+483.52 и на Лот 4 Сандански–Кулата от км 423+800 до км 438+500. Проектите се съфинансират от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.
Строежът на Лот 2 на „Струма“ върви в срок при добра организация, съобщи вицепремиерът Захариева. На Лот 2 се работи усилено по изпълнение на малките съоръжения, насипите, големите съоръжения във всички участъци, както и по двата тунела. „Считам, че това е една от най-добрите организации, които съм виждала по трасетата на магистралите. Работи се по цялото 37,5-километрово трасе, с малки изключения – там, където се изчаква приключване на работата на археолозите“, каза министър Захариева. Тя посочи, че всичко до този момент върви в срок и ако продължава така, магистралата ще е готова през следващата година. Вицепремиерът подчерта, че по трасето наистина има прекрасни археологически обекти, изключително ценни, които на всяка цена трябва да се запазят и резервират. „Договорите с археолозите приключват в края на юни догодина, което ще удължи срока, но най-обективният срок за приключването на цялото трасе е есента на следваща година“, уточни Захариева. Тя посочи, че няма оскъпяване на обекта в резултат на работата на археолозите.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
По отношение на забавянето в строителството на Лот 4 вицепремиерът посочи, че за пръв път през миналата седмица строителят на обекта е изявил желание да го приключи в рамките на четири месеца. Той е обещал да направи организация в рамките на десет дни и ако това се случи, ще спести провеждането на нови обществени поръчки. Захариева уточни, че изискването, което е
поставено към него, е до края на ноември опасните три километра и половина, преминаващи през населените места, да бъдат изведени от трасето. Захариева каза още, че строителят е имал претенции за увеличаване на сумата, но това е било отказано. „Очакваме от фирмата изпълнител на Лот 4 да приемат условията, които сме поставили – за един месец да направят трите километра до Кулата от пътен възел „Петрич“, да представят оптимизиран график за завършване на едното платно на магистралата от Сандански до пътен възел „Петрич“ и краен срок за изпълнение на целия договор“, подчерта инж. Лазаров. Транспортният министър Николина Ангелкова коментира, че се разработва допълнителен резервен вариант за Лот 3, освен
изграждането на тунел. Това обаче нямало да забави началото на строителството, предвидено за второто тримесечие на 2016 г.

ПРОЕКТЪТ:
Участъкът от Дупница до Благоевград, с дължина 37,48 км, е на територията на областите Кюстендил и Благоевград. Изпълнител на договора за проектиране и строителство е Консорциум „Струма-Лот 2“, в който участват: „Импреза“ АД, Италия, „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, България и „Пътстрой – 92“ АД, България. Стойността на договора е 358 722 000 лв. с ДДС. Строителният надзор се осъществява от ДЗЗД „Обединение „Струма-ПП“, в което участват „Пътинвестинженеринг“ АД и „Пътпроект“ ЕООД – гр. София. Договорът им е за 2 949 843 лв. с ДДС.
Трасето на Лот 4 от Сандански до Кулата е с дължина 14,7 км. Изпълнител на строителството е „Актор“ АСД. Стойността на договора е 67 176 000 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява „Пътинвестинженеринг“ АД. Договорът за надзор е 356 419,20 лв. с ДДС.
Общата дължина на АМ „Струма“ – от Даскалово до границата с Гърция е 150 км. Част е от Трансевропейския коридор № IV и от Трансевропейската магистрала „Север–Юг“. Със средства от ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. се финансира строителството на 68,9 км. През юли м. г. завърши изграждането на Лот 1 Долна Диканя – Дупница (16,78 км).
   АПИ търси спешно 32 млн. лв.

12-13_Lazarov_API..1Има проблем с парите за текущото зимно поддържане на пътната инфраструктура, тъй като се плаща от бюджет 2015 година. Това заяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Лазар Лазаров. По думите му, ако не се подготви пътната мрежа за студените месеци, зимното поддържане ще излезе много по-скъпо и напролет мрежата ще бъде в апокалиптична картина. Той каза още, че около 32 млн. лева са жизнено необходими на АПИ, за да бъдат завършени големите инфраструктурни обекти и да бъде подготвена пътната мрежа за зимата. 15 млн. лева за текущи ремонти и още 15 млн. за големите инфраструктурни обекти. Общо 78 млн. е недостигът на АПИ за тази година, обобщи Лазар Лазаров. По думите му, ако не се подготви пътната мрежа, зимното поддържане ще излезе много по-скъпо. Големи проблеми ще имат поддържащите фирми, а напролет пътната мрежа ще бъде в много лошо състояние. Няма да могат да бъдат завършени големите инфраструктурни обекти като 3-те виадукта на магистрала „Хемус“ и на „Тракия“. Няма да може да бъдат довършени и ремонтите на онези пътища в страната, които пострадаха от наводненията това лято. Това са мостът над Луда Яна, мостовете при Приморско и целия регион, при Монтана, Белоградчик и Бойчиновци. На Хаинбоаз също има ремонти, които трябва да се направят“, уточни Лазаров. Всичко това ще остане недовършено. По думите му, на този етап инфраструктурата, пострадала от наводненията, е закърпена, проходима е, но настилките са от натрошен камък и тя не е във вида, в който трябва да бъде. Бюджетът за зимното почистване е осигурен, той е заложен в бюджет 2015, но няма пари за зимна подготовка, поясни Лазар Лазаров.

 

 

17 Коментар към Дострояваме аутобаните със заеми

 1. Elizabeth Patrick

  Търсите ли за заем? Или са ти отказва заем от банка или финансова институция за една или повече причини? Имате точното място за вашия кредит решения точно тук! Елизабет Global Finance ограничено дават заеми на фирми и физически лица, на ниска и достъпна лихвен процент от 2%. Моля, свържете се с нас от днес електронна поща чрез elizabethp111@live.co.uk

  КАНДИДАТА ДАННИ:

    1) Пълно име:
    2) Държава:
    3) Адрес:
    4) Състояние:
    5) Секс:
    6) Семейно положение:
    7) Професия:
    8) Телефон:
    9) В момента позиция на мястото на работа:
    10) Месечен доход:
    11) Размер на кредита е необходимо:
    12) Заем Продължителност:
    13) Цел на кредита:
    14) Религия:
    15) Кандидатствали ли сте преди това;
    16) дата на раждане;
    благодаря,
  Г-жа Елизабет Patrick

   
 2. john luther

  добър ден, ако имате нужда от заем, за да плати сметките си, или имате нужда от финансова помощ от всякакъв вид, свържете се с мен сега по електронната поща като: johnlutherloanfirm1@outlook.com и аз ще ви предложим една легитимна и защитена заем наред
  благодаря

   
 3. anita paul

  Здравейте,
  Това е да се информира широката общественост, че г-жа Анита Paul, частен заем заемодателят има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем език и състояние. свържете се с нас днес по електронната поща на адрес: gloriouspeaceloanfirm@gmail.com

   
 4. Micheal Benson

  За правилно да се представя, аз съм г-н Майкъл Бенсън частен кредитор съм
  дават кредит при 3% лихва. Това е финансова възможност на
  вратата ви стъпка, се прилагат днес и да си бърз кредит. Има много хора, изложени
  там търси финансова възможност или помощ по цял
  местата и все още, все още те не са в състояние да се получи един. Но това е
  финансовата възможност на вратата ви стъпка и в това, че не можем да си позволим
  да пропусна тази възможност. Тази услуга е да въздаде на двете
  отделни лица, фирми, бизнес мъже и жени. Размерът на кредита
  налични варира от всяка сума по ваш избор За повече информация
  свържете се с нас чрез имейл: michealbensonloanagency@gmail.com

  Искане за кредит за попълване на формуляри и обратно.

  Пълно име ………………………………

  Лична Phone Number ……………………….

  Държава …………………………………….

  Адрес ………………………………..

  Членка …………………………

  Възраст ………………………………………

  Кандидатствали ли сте преди? …………………..

  Семейно положение ……………………………

  Размер на кредита е необходима като заем ……………………………….

  Заем Продължителност ……………………………

  Професия ………………………………

  Месечен доход ………………………..

  В потвърждение на тези данни, ние ще ви изпратим нашите условия заедно с погасителен план и ако сте съгласни с условията и реда, застанете, за да получите вашия кредит в рамките на двадесет и четири милиона часа. Това зависи от вашата сериозност и неотложност при получаването на кредита.
  Аз с удоволствие очакваме вашите бърз отговор,

  С уважение,

  Micheal Benson

   
 5. laura frank

  Hello,
  This is to inform the general public that Mrs laura frank, a private loan lender has open up a financial opportunity for everyone in need of any financial help. We give out loan at 2% interest rate to individuals, firms and companies under a clear and understandable terms and condition. contact us today by e-mail at: laurafrankloanfirm@gmail.com

   
 6. laura frank

  Tere,
  See on teavitada üldsust, et Laura siiras, eralaenu laenuandja on avada rahalisi võimalusi kõigile, kes vajavad rahalist abi. Anname laenu intressimääraga 2% üksikisikute, ettevõtete ja ettevõtted kohaselt selge ja arusaadav tingimustel ja korras. Võtke meiega juba täna ühendust e-posti aadressil: laurafrankloanfirm@gmail.com

   
 7. morgan dorcas

  Здравейте,
  Това е да се информира широката общественост, че г-жа Morgan Сърна, частен заем заемодателят има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем език и състояние. свържете се с нас днес по електронната поща на адрес: believersloanfirm@gmail.com

   
 8. Harry Fragnad

  Да не би да търсите за бизнес кредит? личен заем, жилищен кредит, заем колата, студентски кредит, заем консолидиране на дълг, необезпечени кредити, рисков капитал и др .. Или сте бил отказан кредит от банка или финансова институция, за каквито и да било причини. Аз съм Хари Fragnad, частен кредитор, отпускане на заеми на фирми и физически лица в ниска и достъпна лихвен процент от 2% лихва. Ако се интересувате? Свържете се с нас днес на harryfragnad@outlook.com и да получите вашия кредит днес наред ..

   
 9. okowa

  Здравейте,
  Това е да се информира широката общественост, че г-жа Grace Okowa, частен заем заемодателят има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се с нас днес, по електронна поща на адрес: (embassyloanfirm@gmail.com)

   
 10. merit hope

  Hello съм г-жа, Merit Hope, заемодател легитимен и надежден заем за заеми
  в рамките на срокове и условия ясни и разбираеми, при 2% лихвен процент. от
  USD $ 12,000 за $ 8.0 милиона, само евро и лири. Давам бизнес кредити,
  Лични заеми, студентски заеми, кола заеми и кредити, за да плащат сметките. ако ти
  нужда от loana
  което трябва да направите е да можете да се свържете с мен директно
  В: (merithope6@gmail.com)
  Бог да те благослови.
  Поздрави,
  Г-жа: заслуги Hope
  Email: (merithope6@gmail.com)

  Забележка: Всички отговор трябва да бъдат изпратени на: (merithope6@gmail.com)

   
 11. MORRISON FINANCE COMPANY

  Възможно ли е да търсите за бизнес кредит, личен заем, начало заем, заем автомобил, студентски кредит, консолидиране на дълг кредити, необезпечени кредити, рисков
  капитал и др .. Или са ви отказва заем от банка или финансова институция за една или повече причини.

  Вие в точното място за вашите решения за заем! Аз съм частен кредитор, давам заеми на фирми и физически лица при ниска и достъпна лихвен процент от 2%. Интерес. Моля, свържете се с нас чрез имейл

  morrisonfinancecompany@consultant.com

  +1 (205) 2877481

  Благодаря,
  Г-н Morrison Aniems.

   
 12. sara

  предлагането на кредити между физически лица.
  Обръщам се към всички онези, които се нуждаят от пари.
  ако имате нужда от кредитиране пари, за да плати дълга, купите апартамент, реализира проект, повишаване на вашата дейност .. или направи инвестиция, не се колебайте да се свържете с нас, ние ще ви помогне да получите ; независимо от сумата, която искате да се заемат.
  За контакти: sarahaderer@gmail.com

   
 13. ADRIANA JAVIER

  Търсите ли за заем? вие сте на точното място за вашите решения заем точно тук! Global Finance Limited дават кредити на физически лица и фирми при ниска и достъпна лихвен процент от 2%. моля свържете се с нас чрез електронна поща чрез camilapedro93@gmail.com

  Application Data

  1) Пълно име:
  2) Държава:
  3) Адрес:
  4) Състояние:
  5) Пол:
  6) Семейно положение:
  7) Професия:
  8) Телефон:
  9) Текуща позиция на мястото на работа:
  10) Месечен доход:
  11) необходима сума на кредита:
  12) продължителността на кредита:
  13) Цел на кредита:
  14) Религия:
  15) Кандидатствали ли сте преди:
  16) Дата на раждане:
  Благодаря,

   
 14. patricia

  предоставление серьезного кредита между физическими лицами

  привет

  Я человек, который предлагает международные займы.
  С капиталом, который будет использоваться для предоставления кредитов между
  особенно в краткосрочной и долгосрочной перспективе, для всех серьезных людей, находящихся в реальных потребностях, очень доступной процентной ставки
  Я предоставляю займы Финансовый, Ипотека, Кредит
  Инвестиции, Автокредит, Личный кредит. Я
  доступный для удовлетворения моих клиентов максимум за 3 дня
  после получения вашей заявки. нет ни одного человека
  серьезно воздержаться

  Мой адрес электронной почты: faure_patricia@outlook.fr

  Позвоните: +336 44 67 80 99
  Сообщение: +336 75 32 47 52
  whatsapp: +336 75 32 47 52

  С уважением, миссис Форе Патриция

   
 15. janice

  Здравейте … моето име е Джанис Албърт и съм много щастлив днес, защото имам ипотека от този добър човек, затова споделям това послание с всички търсещи ипотеки по целия свят. ако имате нужда от ипотека и са били настроени от банката и частната компания и дори измамници след това не се притеснявайте повече и се свържете с тази легитимна компания, собственост на човек с добро начинание, свържете се с тях сега на johnloanfirm2@gmail.com

   

Добавете коментар