Навигатор Home » Архитектура » Достатъчно облагородени ли са междублоковите пространства в кварталите?

Достатъчно облагородени ли са междублоковите пространства в кварталите? 

8-9-3

Ландш. арх. Деница Русева, РК на КАБ – Варна:

Има нужда от регламенти, които да се спазват

8-9-RusewaНещата с това какво са и какви функции трябва да изпълняват междублоковите пространства са объркани още на градоустройствено ниво. Докато се стигне до озеленяване и поддръжка, се допуска серия компромиси. Когато веднъж още в ПУП или в идейния проект се допусне една грешка, тя се мултиплицира многократно след това.

В момента на междублоковите пространства се гледа от инвеститорите и от собствените на терени в тях като към места, в които могат да се набутат още сгради. Каквото е в „Младост”, това е и в „Радост”, това е и в другите жилищни райони на градовете. Наличието на частна и общинска собственост поражда конфликти. Хаосът е пълен. Има нужда от нови регламенти, които и да се спазват.

Когато купува апартамент, всеки очаква към този блок да има прилежащо пространство. Ако предварително не е заложено такова, просто няма след това право на претенции. Сега междублоковите пространства са по-скоро едни правоъгълници, превърнати в паркинги. Отвсякъде ги затискат сгради. И си представете в този коптор една детска площадка от пясъчник и пързалка! За децата просто място няма.


КОНКУРСИ ОТ ОБЩИНА КАЗАНЛЪК

8-9-Konkurs

Уважаеми Дами и Господа,

Община Казанлък обявява два национални конкурса на тема „Пространствено оформление на фоайе и кафе, прилежащи зони в Музея на розата в парк „Розариум“, гр. Казанлък, и  „Паркова пластична композиция в Парк „Розариум“, гр. Казанлък.

Предизвикателството за творци от всички възрасти е да пресъздадат богатото културно-историческо наследство на Долината на розите и на тракийските царе в своите проекти.

Целта е обогатяване на интериора на открития преди половин година и уникален по рода си Музей на розата и атмосферата на маслодайната роза, която изпълва парк „Розариум“. Наградният фонд предвижда 2000 лв., 1000 лв. и 500 лв., съответно за първите три места.

Идейни варианти на предложенията се приемат до 20 март 2017 г. включително на електронен адрес  k.sabitia@abv.bg


Арх. Теодора Казакова, РК на КАБ – София-град:

Важно е да се определи чии са тези площи

8-9_KazakovaМного от междублоковите пространства в София се застрояват, но дори и тези, които остават, са в много лошо състояние. Те не се поддържат, за съжаление. Почти невъзможно е блоковете, особено в големите комплекси, да се справят с тези пространства, тъй като те са огромни, освен ако не им се отреди по някакъв начин право на ползване на площите. Но всеки блок трябва да знае с какво разполага и за какво трябва да се грижи. Смятам, че общината не прави достатъчно в тази посока, не се грижи за тези пространства. Както не се грижи и за по-малките улички. Не може само големите булеварди да са оправени! Аз живея в кв. „Гео Милев“ и виждам, че освен да се мият и метат улиците, други дейности не се извършват.

Прави 8-9-6ми впечатление, че от детството на нашите деца до сега нещата много се промениха и то в негативна посока. Тогава имаше детски площадки, градинки, които ги поддържаше общината. Сега вече не е така. Имам наблюдение и за други райони в столицата. И там положението е същото. „Изток“ например е скъп квартал, но и той не е облагороден. Смятам, че този въпрос опира до законодателство или до решение на общинския съвет, което да определи чии са междублоковите пространства.

Арх. Александър Василев, РК на КАБ – Стара Загора:

Новите ПУП могат да решат наследените проблеми

8-9_VasilevС корекциите в ЗУТ статутът на междублоковите пространства по принцип е уреден – те са за транспортна инфраструктура, отдих и т.н. Следващата стъпка е изработването на ПУП, който да реши натрупаните с годините проблеми и да развърже ръцете за действие. Като добър пример в това отношение бих посочил изработването на устройствени планове в два квартала (18 и 50) в столичния район „Изгрев”. В тях има много междублокови пространства, включително с реституирани терени. Тези ПУП-ове с обособените алеи, места за паркиране, зони за отдих, детски площадки ще променят облика на квартала. Те са начинът да се тръгне отнякъде за решаването на наследените проблеми. И да се елиминират необоснованите апетити за строителство в междублоковите пространства.

Но в ЗУТ има една дупка. В него няма срокове за изработване и одобряване на такъв ПУП. Понеже възложител е общината, а средствата винаги не стигат, приемането на ПУП-а може да се проточи с години. Това е един сериозен проблем, който може да се реши на ниво нормативна уредба.

8-9-5Липсата на места за паркиране е другият сериозен проблем в междублоковите пространства. Те са проектирани, когато изобщо не се е мислело за гаражи, а в момента на един апартамент се падат средно по 1.5 автомобила. По темата отдавна се говори, но трябва концепция за паркирането в жилищните зони. Пак ще дам пример, този път от Стара Загора. С европейски пари по интегрираните планове за градско развитие тук цялостно бяха преобразени цели райони – нови настилки, тротоари, паркинги. Сега хората знаят къде да паркират, знаят и да пазят чисто.

Така стигаме и до третия проблем – поддръжката. Тук отговорността трябва да е споделена между общината и хората, които живеят. Но според случая, защото има различни форми на собственост. Когато се знае една територия на кого е, се знае и кой я поддържа, и кой контролира това.


Електронна изложба на дипломни проекти организира РК на КАБ – София-област


8-9-IzlojbaРегионална колегия София-област към Камарата на архитектите в България стартира отново своята инициатива за електронна изложба на дипломни проекти. Чрез нея се дава възможност за медийно представяне на дипломни работи на всички желаещи да се включат в инициативата архитекти, ландшафтни архитекти и урбанисти, завършили успешно през тази година.

До голяма степен в дипломните си проекти всеки представя за първи път своите идеали и дава свобода на възможностите си, затова нека младите колеги смело представят своя старт, призовават от камарата.

Желаещите да презентират проектите си трябва да изпратят на офисния имейл office@kab-so.com своето име, името на дипломния си ръководител, специалност, университет, година на завършване, кратко описание на своята концепция, както и до 16 броя jpg файлове. Максималният размер на един файл е 2МВ. Кандидатите могат да предоставят също така своя снимка и координати – телефон, имейл, сайт.

Проектите могат да се изпращат до 7 април (петък), като публикуването им ще се осъществява до една седмица след събиране на цялата необходима информация.

От РК на КАБ – София-област се надяват тази изява да бъде полезна за младите архитекти, както и за всички, които ще се запознаят с тях.

Проектите ще бъдат разгледани от жури и най-добрите от тях ще бъдат наградени.

Отговор на Достатъчно облагородени ли са междублоковите пространства в кварталите?

  1. вывоз мусора спб

    Вывоз строительного мусора Газелью. Непременно стоит ознакомиться со списком причин, по которым следует обратиться за услугами в нашу компанию.
    http://lenmusor.ru/tosno.php
    Оказываем услуги по вывозу мусора, утилизации и обезвреживанию.

     

Добавете коментар