Довършват строежа на най-голямото летище в света за 11 милиарда долара

0

През четирите терминала и шестте писти край Истанбул ще преминават близо 200 млн. пътници годишно

През есента на 2018-а официално ще бъде открито най-голямото летище в света, което се строи край Истанбул, информират от airport-technology.com. То ще е основен хъб не само за Turkish Airlines, но и за редица други авиокомпании. Мегапроектът предвижда аеропортът İstanbul Yeni Havalimanı, северно от квартал Арнавуткьой – в европейската част на Истанбул, между селата Таякадън и Акпънар, да бъде отправна точка, около която в следващите години да се изгради цял летищен град.

21-4

На 35 км от центъра на Истанбул в посока Европа на обекта на новото летище работят над 30 000 души, за да го завършат навреме. Откриването засега е планирано за 29.10.2018 г. Това е един от най-големите инфраструктурни проекти в историята на страната на стойност 11 милиарда долара.

Строежът на летището започна през 2015-а и е вече на финалната права. То трябва да поеме всички търговски полети от летище „Ататюрк”, което през последните години работи, надхвърляйки капацитета си. Третото летище на Истанбул ще има шест писти (с дължина 3750 м) и четири терминала, а при нужда капацитетът му ще може да бъде увеличен на близо 200 млн. пътници на година.21-1

Очаква се довършителните дейности да продължат до 2028 г., защото според проекта предстои да се изгради цял един аеротрополис – град с офис сгради, хотели, джамии, медицински, търговски и конферентни центрове.

Новото летище е ключов елемент от грандиозните инфраструктурни проекти на Турция, които включват и Истанбулски канал, и вече завършения трети мост над Босфора. Очаква се новото летище да се отрази силно положително на икономиката на страната. Икономическите анализи сочат, че когато бъде завършено и пуснато в експлоатация, летището ще увеличи с почти 5% дохода на глава от населението, осигурявайки около 250 000 нови работни места. 21-6Предвижда се новият аеропорт да носи печалба от 7 милиарда долара на туристическия сектор в страната.

Летището ще заема площ от 76 млн. кв. м северозападно от Истанбул . То ще бъде свързано с града чрез високоскоростни влакове, метро, автобусен и автомобилен транспорт и всички необходими връзки с пътната инфраструктура на най-големият град в Турция.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си