12 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Добромир Ганев, предс. на НСНИ: Бежанската вълна от Украйна вдига наемите по морето

Бежанската вълна от войната в Украйна вече влияе на пазара на недвижими имоти във Варна и по-конкретно в сегмент „Наеми.“ Не е изключено украинците, присгитащи в страната да допринесат и за допълнително раздвижване на покупко-продажбите. Това коментира председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ /НСНИ/ – Добромир Ганев пред БТА.

Тези, които искат да наемат жилище, обикновено търсят луксозни имоти, оборудвани с всичко необходимо, поясни експертът. Проблемът е, че пристигналите у нас не винаги остават за дълго, което пък кара наемодателите да проявяват предпазливост.

Кой град е най-активен в сделките с недвижимости?

Според Ганев Варна е сред градовете, където има най-голям ръст на сключените сделки с имоти през изминалата 2021 година. Реализираните покупко-продажби са били 15 600, като около 30% от тях са реализирани с кредитиране, сочат проучванията. А стартиралото през изминалата година ново строителство в морския град е 380 000 квадратни метра на база разгърната застроена площ.

Каква е връзката между инфлацията и активността на имотния пазар?

Инфлацията е една от основните причини хората да се насочват към купуване на недвижими имоти – като възможност да защитят своите спестявания, коментира Добромир Ганев. Инфлацията дава и основание да се очаква, че и 2022 г. също ще бъде силна откъм реализация на покупко-продажби, въпреки всички други негативни макроикономически и политически тенденции, коментира още експертът.

Снимка: НСНИ

Related Articles

В Добрич стартира конкурс за проект на междублокови пространства

„Заедно можем“ е мотото на конкурса на община Добрич за проект на муждублоково пространство. Администрацията предлага на гражданите да кандидатстват със свой проект за...

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ