Димо Скорчев, кмет на гр. Дунавци: Град сме, а нямаме право да кандидатстваме с проекти по европейските програми

0
Димо Скорчев е кмет на гр. Дунавци за втори мандат. Местен човек е и познава до болка проблемите на града и на хората. Преди това е работил в строителството като началник на варов възел, управлявал е спортните имоти на община Видин. За пръв път е избран за кмет на Дунавци през 2011 г.

Хората тук искат работа и осветени улици, но аз не мога да им ги осигуря

Разговаря

Цвета ИВАНОВА

– Г-н Скорчев, Дунавци е град, но не е център на община, а е в състава на община Видин. Това предимство ли е за малкия град?

– Дунавци е младо селище, създадено е през 1955 г. след съединяване на двете много близки села – Видбол и Гурково. През 1972 г. е обявено за град. Бил е център на община. Вече много години е съставна част от община Видин. Това не е предимство за града, защото нашето кметство има същите права като тези на селата на общината. В Дунавци живеят 2600 души, но градът получава същото внимание, каквото и селата с 30-40 души. Това е административно деление, което никой сега не оспорва. Надяваме се за всичко на общината във Видин.

– Как смятате, че трябва да се организира работата на такива големи кметства като Вашето?

– Смятам, че трябва да имаме права сами да разработваме и да кандидатстваме с проекти от европейските фондове. Сега това прави общината, а ние чакаме да ги одобрят, тя да започне реализация и т.н. Преди две години успях да се снабдя с пълномощно и кандидатствах за два проекта от малки национални фондове. Спечелих ги и ги изпълнихме.

– За какво бяха те?

– С единия облагородихме пространството в центъра на града. Това беше един запуснат парк, който почистихме, построихме беседка, два къта за отдих с маси и столове, кошчета за отпадъци и т.н. Осветихме го. Това място всяка вечер събира младите хора. През лятото е оживено до 12 часа вечерта. Другият проект беше за изграждане на площадка за игра с по-модерни съоръжения в детската ни градина. И двата проекта изпълнихме много бързо. Но те бяха на стойност общо 15 000 лв. Бихме могли да реализираме и по-големи.

– За какви проекти чакате общината?

– Чакаме за подмяна на водопроводната мрежа, по която стават много аварии. Дунавци е без канализация, надяваме се и този проблем да бъде решен. На една среща с кмета на общината Огнян Ценков хората поставиха въпроса за състоянието на улиците. То е много лошо, разбити са, не са осветени. Общата им дължина е 40 км, а някои не са ремонтирани, откакто са изградени преди 40-50 години. Кметът обеща, че ще бъдат осигурени средства за ремонт на няколко улици, дори от мен поискаха списък кои да са те. Но досега работа още не е започнала. В началото ни обещаха 80 000 лв., след това тези пари бяха намалени. Това, което правим, е засипване на улиците с трошен камък. Това все пак позволява движение по тях.

– Общината във Видин отпусна по 2000 лв. на всяко кметство за реализиране на малък собствен проект. Вие за какво използвахте тези средства?

– Вложихме ги в направата на открита сцена за концерти и други прояви през лятото. Тя е в центъра на града и ни беше нужна. Организираме събития за панаира на града, за празника, който е в началото на октомври, а досега нямахме подходящо място за това. Сцената вече е изградена, чакаме комисия от общината да провери работата ни.

– Какви са в момента исканията на Дунавци към общината?

– Искам повече места по програмата за домашни помощници. В момента такива нямаме. Зимно време пращам 4-5 човека, които разнасят хляб по домовете и разчистват снега до къщите на възрастни хора, които не могат да се движат. По един нов социален проект общината чака 500 работни места, аз се боря поне 15 да дадат на Дунавци, защото безработните в града са 250 души. Ще чистят улици и паркове, гробищни паркове.

– Поема ли общината зимното почистване, изхвърлянето на боклука?

– Да, в това отношение нямаме проблеми. Дунавци е едно от най-чистите места в общината през зимата. Снегът се чисти от бордюр до бордюр. Имаме 1300 съда за смет, които се изхвърлят един път седмично.

– Поставяли ли сте проблемите на кметовете на малките населени места на вниманието на държавната власт?

– Да, аз съм член на управителния съвет на сдружението на кметовете на кметства у нас. Предстои ни трета среща. Разбирам, че проблемите в Дунавци не са само наши, а и на другите кметства. Поставяме ги, но не съм забелязал особено внимание. Научих, че в различните общини кметовете като нас и кметските наместници имат различни заплати. Във Видинската община наместниците получават по 420 лв. Толкова получават и хората, които се назначават по различните социални програми. Не може един чистещ улиците да се сравни с кмета. Толкова – 420, а с удръжките – 360, получават и секретарите на кметствата. Когато поставя този въпрос, ми казват: Това са нашите възможности, пари нямаме! Да не говоря, че някои мои колеги получават пари за командировки, за посрещане на гости. При нас такива няма.

– Каква е съдбата на затворените сгради? В миналото в Дунавци са изградени много обществени здания.

– Затворени са, рушат се. Преди 3 години беше закрито едно основно училище и останахме с едно и професионалната гимназия. Сега му махнаха охраната и се страхувам, че ще бъде разграбено и унищожено. Един белгиец го огледа за старчески дом. Иска го на концесия за 30 години, за да може да инвестира в базата. Но процедурата ни е тромава, не виждам скоро това да стане.

– Кажете нещо оптимистично за Дунавци?

– Дунавци има бъдеще, тъй като се намира само на 10 км от Видин. Хората намират работа, но не остават в големия град, а се връщат в домовете си вечер. Тези, които заминаха за чужбина, събират пари и обновяват къщите си тук. Разбирам, че ще се върнат. Дунавци има златна земя – много плодородна и лесна за обработка. От тази година в професионалната гимназия има две нови паралелки – по лозарство и зеленчукопроизводство. От земеделие при нас може да се печели и аз вярвам, че младите ни жители в края на краищата ще се заемат с това.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си