Димитър Игнатов, създател на първата интерактивна 3D платформа: Общините виждат огромен потенциал в 3D платформата

0
Димитър Игнатов е автор на първата в света интерактивна 3D платформа, представляваща своеобразен туристически гид на една държава. Той е разработил и проекта iwalk.bg. Това е онлайн пътеводител с препоръки за маршрути, интересни обекти, забавления, отдих, места за хранене. В електронния портал може да се разгледат 3D макети на някои от най-известните архитектурни паметници у нас. Мобилното приложение дава възможност на потребителя да стане част от анимирана история и да научи повече за конкретното място. До момента в платформата са включени 40 обекта, но екипът, работещ по нея, продължава да я развива и обогатява.

За да стане обаче проектът национално значим, ни е нужна подкрепата на държавата

– Г-н Игнатов, Вие сте автор на първата в света интерактивна 3D платформа. Какво представлява тя?

– Платформата е интерактивна 3D карта на България. Тя има за цел да представи и да популяризира културно-исторически и туристически обекти, фолклор, бит и култура, велики личности, флора и фауна по съвсем нов и интересен начин. Всичко това е направено в 3D и в леко анимиран вид. Всеки обект е подчертан с висококачествена мултимедия. Идеята на платформата е потребителят да намери цялата туристическа информация на едно място. Системата е десктоп базирана, има и мобилно приложение.

– Как се роди идеята и къде намерихте съмишленици?

– Идеята тръгна от Белоградчик – града, в който съм роден. Много исках да направя Белоградчишките скали интерактивни, тъй като често туристите виждат едни красоти, но никой не разбира кое какво е. Оттук тръгнаха нещата, след което идеята бързо прерасна в национална кауза. Началото беше доста трудно, тъй като проектът е с изключителна трудност, използват се много иновативни технологии и ни отне доста време в опити и мислене как да стане. Ние се занимаваме с правенето на кино и тв предавания и това много ни помогна в работата, тъй като познавахме доста хора от мултимедийния бранш. Така съдбата ни срещна с Митко и Ина, двамата основни дизайнери на целия проект. Това, което виждате, е тяхна заслуга. Музиката е написана в нашите звукозаписни студиа от Иво Игнатов и Иван Киришев, с които сме партньори. С програмистите ни запозна общ приятел и нещата след 4 години усилен труд се получиха. Сега основно ни предстои добавяне на все повече обекти.

– Твърдите, че с помощта на технологиите възстановявате исторически обекти, които днес вече не съществуват. Как се случва това?

– Да, така е. Това е най-голямото предимство на платформата. Случва се чрез иновативна технология – „Добавена реалност“. Чрез тази технология можем да възстановим даден исторически обект в 3D и след това да го накараме да се появи пред нас на екрана на телефона или таблета, но в реалната среда. Представете си, че насочвате камерата на телефона си към едни останки от църква през зимата. Както си вали сняг и виждате цялата зимна картина, на дисплея ще се появи и църквата, както е съществувала някога. Отвътре излиза един монах и ви разказва за историята на сградата на български, английски или на какъвто език поискате. Ето това е нещо уникално. По този начин можем да възстановим и исторически събития, но отново като добавена реалност.

– Какви обекти сте възстановили вече по този метод?

– Първият обект, който възстановихме, е „Кастра Мартис“. Това е крепост в гр. Кула, Северозападна България. Там сега има само останки, но може да се види и как е изглеждала реално там, на място. Сега работим „Мегалитното Светилище“ Беглик Таш – Приморско. Там сме направили 3D скалния комплекс, който е интерактивен на 3 езика. Това ще рече, че отивайки на място с нашия софтуер, в ръката ви ще се появи комплексът и може да изберете историята на кой камък да чуете. Следващият обект е възстановка на „Акве Калиде“ до Бургас. Там ще може да видите несъществуващи неща от Римско време.

– Проявяват ли институции и организации интерес към Вашата работа? Партнирате ли си вече с някого?

– Според нас министерствата на туризма, на образованието и на културата трябваше да ни подкрепят, тъй като проектът е и туристически, и образователен, и с културна насоченост, но за съжаление подкрепа от тях нямаме. Хубавото е, че повечето общини припознават проекта и виждат огромен потенциал в него. Например община Приморско ни предложи да направим Беглик Таш и ни оказа страхотна подкрепа. Признавам, в началото си мислехме, че да работим с държавни служители, ще е трудно, но всъщност се оказа съвсем друго. Хората са доста подготвени и разбират какво и как трябва да се направи. За да стане обаче един проект от национална значимост, е нужна и национална подкрепа от страна на министерствата.

– Виждате ли реалния принос на 3D платформата в туристическия бизнес? За кой сте най-атрактивни?

– Най-хубавото е, че платформата помага на всички. Възстановявайки изчезнал обект в даден град, ние сме полезни и на общината, защото тя вече ще има какво да показва, а това ще привлече туристи. За самите гости платформата помага, като им разказва, че обектът вече съществува. Може да разберат чрез картата къде се намира и ако решат, да отидат до там. Така сме полезни и на туриста. Когато той вече е решен да отиде, туристическият бранш също се включва, като се предлагат неговите услуги. Мисля, че платформата е свързващото звено между туристическите обекти, туристите и туристическия бранш. Платформата решава и още един доста сериозен проблем на общините – този с гидовете.

Нашата система не може да вземе хляба на който и да е екскурзовод. Тя само помага и допълва. Можем да сме изключително полезни при индивидуалните туристически пътувания, които напоследък бележат ръст.

– Имате наблюдения върху знакови археологически и културни обекти в страната. Какво е състоянието им и полагат ли се грижи за опазването и реставрацията им?

– Наблюденията ни са, че все повече обекти се поддържат добре и се полагат усилия в тази посока. Разбира се, има още какво да се желае. В общини, които сериозно се развиват като туристическа дестинация, обектите са сравнително добре поддържани. Но има и много места, където нещата не стоят така добре. Най-трудни за поддръжка са обектите, които се намират извън населените места. Трудно се стига до тях, няма инфраструктура, а ако има, тя не се поддържа. Малките общини определено има върху какво да поработят. И да си кажа, много често въпросът не опира до финанси, а и до желание.

– Често държава и общини си прехвърлят отговорностите по опазването на недвижимото културно наследство у нас. Виждате ли своето място в тази верига?

– Това с прехвърлянето на отговорностите е пагубно за културното наследство и ние виждаме тъжните последствия – тромави механизми, които са абсолютно безсмислени. Мога да дам пример с паметника „Създатели на Българската държава“ в Шумен. Той е на държавата и се руши сериозно. Общината иска да го поддържа, но няма право, а държавата казва: няма пари. Пълна бъркотия и накрая ще стане, както се случи с „Бузлуджа“. Според мен трябва да се дадат права и отговорности на тези, които могат да са добри стопани. Що се отнася до това къде сме ние в тази верига, бих казал, че ако все още не сме, то скоро ще станем основно звено по опазването на културното ни наследство чрез дигитализацията, която правим. Плюсовете на виртуалната възстановка са цена, време и бързи корекции, ако се докаже, че не е така, както е направена в началото. Другото предимство е художествената презентация, която много улеснява процеса, тъй като няма никакви административни прегради.

– Накъде смятате да развивате проекта си и кога реално може да имаме подробна интерактивна 3D карта на България?

– Проектът се движи бавно, но устойчиво. Предстои ни ъпдейт с нови 15 3D обекта. Но ни трябва подкрепа на национално ниво, защото сега комуникираме с всяка община поотделно. Така се работи и по-бавно, и на парче. Преговаряме да реализираме проекта и в друга държава, която все още не мога да ви я кажа, но нещата са пред договор, което е страхотно. Тъжно ще е, че проектът тръгва от България, прави се тук и накрая успява навън. Но за да не завършваме песимистично, ще кажа, че за първи път в България се случват тези иновации и хората могат да се насладят на преживяването, защото има с какво да се гордеем, а именно – с красотите на страната ни!

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си