„Дизайн мисленето“ е водеща методология за създаване на иновации в световен мащаб

0
Димитрия Тодорова-Андонова е директор на Общинско предприятие „Младежки център Пловдив“. На 33 години е, омъжена, с едно дете. Магистър по „Публична администрация” в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Професионалният й опит започва от началото на 2009 г. в Дирекция „Спорт и младежки дейности” при община Пловдив. От месец януари 2015 г. е назначена за ръководител на Младежки център Пловдив. Там стартира реализацията на един от най-значимите проекти в града под тепетата, който способства младите хора да развиват своите умения и да се чувстват социално отговорни.

Димитрия Тодорова-Андонова, директор на Общинско предприятие „Младежки център Пловдив“:

Чрез тематични мисии насърчаваме младежите да погледнат експериментаторски към света

– Г-жо Тодорова, за първи път организирате образователни работилници по иновативния метод „дизайн мислене“. Как се роди идеята за такъв тип обучение?

– Младежки център Пловдив работи по посока подобряване на благосъстоянието, компетенциите и уменията на младите хора. През 2017 г. нашият екип реши да организира чрез различни интерактивни методи образователни детски работилници. Стартирахме със значими за нас теми, като „Пестене на природни ресурси“, „Рециклиране“, „Здравословно хранене“ и много други полезни и предизвикателни теми. За наша огромна радост, освен у децата на възраст от 6 до 12 години занятията предизвикаха интерес и у родителите. Три месеца по-късно, виждайки щастливите личица на нашите деца, преценихме, че е време да потърсим и да предложим някакъв иновативен метод и програма, която да обогати познанията на малките ни откриватели. Тогава се запознахме с основателката на Red paper plane Цветелина Камова и с програмата „Дизайн шампиони“, която се състои от 12 тематични мисии.

– Разкажете ни малко повече за мисиите, свързани с професии?

– Програмата е разработена под формата на 12 тематични мисии, чрез които децата се потапят в света на реална професия (Мисия: Космонавт, Мисия: Автомобилен дизайнер, Мисия: Картограф, Мисия: Разказвач) и за няколко поредни дни решават поставено предизвикателство. Особено отговорна и важна е освен ролята на обучителя и тази на родителя, който през цялото време подпомага образователния процес и следи дневника на детето.

– Към коя тематична сфера има най-голям интерес?

– Към момента сме преминали само през някои от мисиите, а именно „Архитект“, „Откривател“, „Космонавт“, „Главен готвач“. През месец септември ще продължим с останалите, но всички те предизвикват голям интерес и креативност у децата.

– Как преминава „Мисия архитект“ и какво научават децата по време на заниманията?

Първата Мисия е „Архитект“ с тема: „Сгради в Ню Йорк”. Какво е да си архитект в един от най-известните градове на света? Предизвикателството пред малките архитекти по време на мисията е „хайде да изберем и създадем чертежи и макети на наши собствени сгради в Ню Йорк”. Децата опознават същността на работата на архитекта, като научат повече за някои от тях и се запознаят с известни сгради в Ню Йорк. След това се разделят по групи и избират вид сграда, на която накрая да направят чертеж и макет и финално да представят пред останалите екипи.

– С какво са полезни тези работилници?

– Мисиите успяват да развиват ефективно редица от уменията и нагласите на ХХI век – креативно решаване на проблеми, работа в екип, презентационни умения, критично мислене и увереност в способностите си. С мисиите насърчаваме младежите да обърнат поглед към света, който е позитивен, проактивен и експериментаторски.

– Защо е необходимо подрастващите да развиват „дизайн мислене“?

– „Дизайн мисленето” е водеща методология за създаване на иновации в световен мащаб, а какво по-добро от това нашите деца да го осъзнаят и развият от най-ранна детска възраст с помощта на преподавател и с активното участие на родителите.

– Партнирате ли си с други организации и планирате ли например разширяване обхвата на обучението и евентуални срещи на децата с архитекти, инженери?

– Партнираме си с организации от цялата страна и работим върху общи проекти, свързани с развитието на знанията и уменията както на деца, така и на младежи, родители, педагози и въобще хора с интерес към неформалното образование. В началото на месец юни ще стартираме с Център по класическа сугестопедия „Вихровения“, обучение по английски език за деца от II до IV клас. Също така подготвяме и реализираме обучения за „Безопасен интернет“ и програмата „Киберскаут“ с нашите партньори от Центъра по безопасен интернет в София, които са едни изключително отдадени хора и професионалисти.

Планираме обученията да се извършват на открито, сред природата, а накрая, като приключим с всички мисии, да представим пред по-широка аудитория възгледите и усещането на децата към дизайн мисленето и професиите, до които са се докоснали.

– Какви други проекти и инициативи предстои да осъществите в Младежкия център до края на годината?

– Миналия месец бяхме удостоени с признанието „Знак за качество“ на Съвета на Европа, който се присъжда на центъра за срок от 3 години. Така центърът е 12-ият в Европа и получава преимущество да работи в мрежа с другите международни младежки центрове и да осъществява съвместни дейности, да обменя опит и идеи и да подобри работата си.

Екипът ни работи с младежи на местно, национално и международни ниво, като осъществява младежки обмени, кръгли маси, обучения, клубове по интереси, музикални, спортни събития, в подкрепа на млади таланти, организира благотворителни кампании и е домакин на множество интересни и атрактивни събития. В момента работим върху изграждането на сензитивна биоградина с изнесена класна стая за учене сред природата, която се надяваме да бъде открита през месец септември 2018 г. Също така подготвяме втория за тази година двудневен младежки форум, обучения с интересни гост-лектори, летен лагер, 3 детски летни занимални, Клубът ни по актьорско майсторство продължава и много други дейности.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си