Вдъхновение за творбите си Филип Зеленски е почерпил от природата, архитектурата, музиката и изкуството

Николай АНТОНОВ

20-2

В Градската художествена галерия в Благоевград бе открита изложбата „Продуктов дизайн” на Филип Зеленски. В експозицията авторът се представя за първи път пред своите съграждани с 21 уникални творби от стъкло и метал. Те са създадени от Зеленски и са произведени от студио с клонове в България и Гърция. Творбите са пропътували света и в момента се намират на шест континента – Европа, Африка, Северна и Южна Америка, Азия и Австралия, в луксозни и престижни хотели и ресторанти.

Директорът на Градската художествена галерия в Благоевград Иван Милушев каза при откриването, че тук за първи път се представят подобни впечатляващи изработки. Той поздрави автора и представи експозицията. Филип Зеленски е продуктов и интериорен дизайнер почти 20 години. Неговата креативна личност ясно се забелязва във всичките му проекти. Зеленски обединява вдъхновението с практичността в своите продукти. Репутацията му е на дизайнер иноватор и артист, който не се страхува да поема рискове и предизвикателства в работата си. Авторът признава, че музата му при създаване на селектираните за изложбата уникални обекти идва от заобикалящата го среда – природата, архитектурата, музиката, изкуството и предмети от ежедневието.

20-1920-8  20-21

Сред присъстващите на събитието бе и известният благоевградски график доц. Атанас Дафинов, преподавател в момента във Факултета по изкуствата в Югозападния университет „Неофит Рилски”. Той също заслужи думи на благодарност за творческото израстване на Филип Зеленски като негов учител по изобразително изкуство в Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” (бивша Солунска) в Благоевград.

20-12 20-14 20-16

20-20

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си