Туристите, гостите и жителите на Созопол за първи път това лято ще могат по иновативен начин да разгледат древен Созопол и околностите му чрез общинската дигитална система Benet (beacon network). Тя ще ги води и запознава с най-значимите местни забележителности. Benet е част от системата за улично осветление и включва индикативни табели по стълбовете, чрез които се прави „Обиколка на Созопол“ (Тоur de Sozopol) из архитектурното и културното наследство на града и района.

19 (5)
Министър Николина Ангелкова и кметът на Созопол Панайот Рейзи с пожелания за успешен летен сезон

Министърът на туризма Николина Ангелкова похвали регионалните инициативи за разработването и надграждането на туристическите услуги. Тя и кметът Панайот Рейзи откриха летния туристически сезон.

Паралелно с началото му се проведе и VIII Международен франкофонски фестивал „Солей“, станал традиция за Южното Черноморие. В празниците се включиха също посолствата на Франция, Грузия, Румъния, Белгия и за пръв път Азербайджан.

19 (4-)Министър Ангелкова акцентира, че общините са важен партньор в постигането на амбициозните цели в туризма. За първото тримесечие област Бургас вече отчете близо 7% ръст на пренощувалите лица в местата за настаняване с поне 10 легла, а нощувките са с ръст 24%. Приходите от тях са близо 3,64 млн. лв., увеличавайки се с близо 21 на сто спрямо същия период на миналата година.

Ангелкова приветства усилията на местната власт за създаването на регионален фонд към Летище Бургас и Варна, който да стимулира нискотарифните авиокомпании, и той вече дава своя резултат. Созопол е включен в платформата „Аз обичам България“ и присъства в разработваните дестинации за балнео- и СПА и за винено-кулинарен туризъм. Той е част и от дестинациите за културно-исторически туризъм, създадени от министерството, припомни министърът.

Кметът Панайот Рейзи увери, че Созопол е подготвен за летния сезон и очаква той да бъде по-добър от последните две години. Ще приемем туристи от цял свят и много българи. Созопол е българска дестинация, винаги е много силна притегателна сила за нашия турист. Надявам се времето да е с нас това лято и през октомври да се поздравим с отлични резултати, обобщи кметът.

19 (1)19 (3)

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си