Навигатор Home » Новини » „Джи Пи Груп” се определиха като жертва и се оттеглиха от ключови проекти в страната

„Джи Пи Груп” се определиха като жертва и се оттеглиха от ключови проекти в страната 

„Джи Пи Груп” се отказаха освен от мегапроекта за тунел „Железница“ и от ремонта на трамвайна линия № 5 в София

КСБ настоява за спешна среща с президента и премиера заради злостните атаки срещу строителния бранш

Скандалът около строителната компания „Джи Пи Груп” набра скорост през изтеклата седмица. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че групата се разследва както за неправомерни действия при усвояването на европейски средства, така и за пране на пари. Междувременно прокуратурата блокира опит за превод на 14 млн. лв. в чужбина, нареден от служител на холдинга.

Компанията влезе във фокуса на общественото внимание покрай разследване на сайта „Биволъ“ за злоупотреби с еврофондове, както и с некачествени ремонти в центъра на София, извършавани от строителната компания. Скандалът стигна и до ОЛАФ, а премиерът Борисов нареди на АПИ незабавно да извади „Джи Пи Груп” от проекти с държавно и европейско финансиране. Холдингът пък сам се оттегли от поредните две обществени поръчки, които бе напът да спечели – за магистралния тунел „Железница“ и за строежа на трасето на трамвай № 5 в столицата.

Изпълнителният директор Владимир Житенски направи изявление пред медиите, че неизвестни за него сили умишлено създават напрежение, петнят името на компанията и я вкарват в режим на карантина, за да я изолират от поръчки.

От Камарата на строителите в България излязоха с декларация до президента, премиера и Народното събрание, в която изразяват „огромното си безпокойство и категорично неприемане на случващото се в последно време, в което българският строителен бранш е подложен на безпрецедентни и злостни атаки, зад които прозират политически интереси. Продължават несправедливите обвинения, че българските фирми строят на високи цени, а качеството е безобразно. Обвиненията срещу строителните фирми за некачествено изпълнение и непрозрачност на обществените поръчки прераснаха в обвинения за злоупотреби с евросредства, за да стигнат до още по-тежки манипулации”, се посочва още в декларацията.

Добавете коментар