Десислав Йорданов е роден във Велико Търново през 1979 г. Завършва Техникума по машиностроене в град Дебелец, след това - Средното сержантско училище в старата столица. До 2001 г. е военен. Впоследствие се занимава с търговия и помага в семейния земеделски бизнес. През 2007 г. е избран за кмет на Хотница и управлява селото вече трети мандат.

Така ще се съживи местната икономика и селото ще привлича повече инвестиции

Разговаря

Лилия ЛОЗАНОВА

– Г-н Йорданов, какво отличава село Хотница от останалите населени места във Великотърновска община?

– Селото се отличава със своите природни забележителности. Една от тях е Хотнишкият водопад „Кая Бунар” и екопътеката към него. Те се намират на 3 км от селото. Туристическият маршрут е изграден през 2006 г. по проекта „Средна Янтра”, чийто координатор беше доц. Петър Петров от БАН. Той е родом от този край и преди няколко години обнови съоръженията. Изгради кътове за отдих с огромни дървени маси от дънери и пънове за столчета. Екопътеката се поддържа със средства на старопрестолната община. През миналата година направихме основен ремонт на дървените съоръжения по маршрута. Бяха обновени мостчетата, стъпалата, парапетите и др. Вложихме над 14 000 лв.

Към природната забележителност има изключително висок интерес. През топлите месеци тук почти всеки уикенд пристигат над 250 коли дневно. Хотнишният водопад е предпочитано място за отдих не само за хора от региона, но и от цяла България. За съжаление, не се води точна статистика на гостите. Част от организираните групи посещават етнографския музей в местното читалище и старата ни църква „Света Ирина”.

Край село Хотница са разкрити над 70 селища и над 5000 находки, датиращи от Античността до Средновековието. Някои от тях образуват многослойна селищна могила, а други са пръснати на отделни групички. Забелязват се останки от крепостни укрепления и вкопани в земята жилища, намерени са римски пещи, център за производство на керамика, каменоломна, както и средновековно селище.

Сред най-интересните находки е уникалното Хотнишко съкровище, изработено от 24-каратово природно злато. То се състои от 44 части (включващи накити и окултни предмети) с общо тегло около 350 грама. Открито преди повече от 50 години и днес изложено в Националния исторически музей в София, то е представител на най-старите образци на обработено злато на континента.

– С какво се занимават хората от селото? И как местните съжителстват с английските заселници, които не само имат имоти тук, а са се установили трайно?

– Местните жители по настоящ и постоянен адрес са 350-380 души. От няколко години тук има английски заселници. След периода на препродаване на имотите тук за постоянно се заселиха 30 семейства от Великобритания. Занимават се основно с цветарство и строителство – помагат за ремонти на къщите на други техни сънародници. Сред чужденците има и много пенсионери. Англичаните участват активно в културния живот на Хотница, уважават традициите и нашите празници. Всяка втора неделя на месеца тук организират т. нар. английски пазар, който се посещава от хора от цялата област. Продават всичко – от игли до дивани, все неща, от които не се нуждаят.

– Кой е най-големият проблем на Хотница?

– Река Бохот минава през селото и при обилни валежи и снеготопене дълги години наводняваше част от имотите в долната махала. Дори през топлите месеци имаше гьолове, които не пресъхваха. През миналата година почистихме и разширихме речното корито. В участъка към екопътеката имаше също заливаем участък, като при дъждове водите тръгваха по асфалта. Там направихме отводнителна канавка, така че да се отвеждат водите в реката. Тази година след снеготопенето пропускливостта на коритото вече е добра. Друг проблем е поддръжката на улиците и особено на четвъртокласната пътна мрежа, която би трябвало да се поддържа от „Пътно управление” – Велико Търново. Това се отнася особено за участъка Самоводене – Хотница – Русаля. В по-тежките зими пътят става непроходим и се налага да го почистваме със земеделска техника.

– Какви са перспективите за развитие на селото?

– Те са свързани с очакването ни в близост до населеното място да премине скоростният път Русе – Велико Търново. Това би оживило местната икономика, да спомогне за повишаване на туристопотока и да привлече инвестиции към Хотница.

– Какво е състоянието на местната църква, която е паметник на културата?

– Нашият храм е посветен на света Ирина и отбелязваме празника на селото на 5 май. Той е уникален, изграден е през 1837 г. Вкопан е в земята, каквито са били традициите преди векове. В него е имало изключително ценни стенописи, единият от които е бил на Страшния съд. Част от тях са демонтирани и се пазят в една от арбанашките църкви.

През 2014 г. беше извършен цялостен ремонт на храма – от основите до покрива. Бяха осигурени близо 118 000 лв. от Областната междуведомствена комисия по бедствия и аварии?

– Чрез проекти по общинската програма „Местни инициативи” какви проблеми на населеното място бяха решени през последните години?

– Първо направихме ремонт на центъра с отпуснатите 14 000 лв. Обновихме пътната настилка с дължина 800 м, която свързва площада и църквата. Миналата година изградихме шадраван и освежихме обществените тоалетни. Обаче основното внимание е насочено към инфраструктурата. През 2017 г. към осигурените по програмата 14 000 лв. прибавихме още средства и с общо 22 000 лв. асфалтирахме 1,5 км от уличната мрежа.

С общинско финансиране направихме основен ремонт на пенсионерския клуб. Разполагахме с 5000 лв. и още 1500 лв. от продажбата на имот в населеното място. По линия на приватизацията при осъществяване на сделка 30% от сумата се предоставя на селото. Така успяхме да сменим дограмата и входната врата на клуба, направихме и изолация.

– Какво е състоянието на другите общински сгради?

– В Хотница функционира Център за младежки инициативи „Отвори очи”. Посещава се от близо 30 деца и десетина младежи. Повечето от тях учат във Велико Търново и Самоводене, като е осигурен училищен автобус.

Сградата на местното училище е закупена преди 10-ина години от частни инвеститори, които в момента са я обявили за продан. Тъй като имотът се намира в централната част, съм им връчил предписание да почистят опасните дървета.

Друга важна институция в селото е читалището, в което е концентриран до голяма степен културният живот на населеното място. С голяма известност се ползва вокалният състав на хотнишките баби. Към пенсионерския клуб активна дейност развива и още една певческа група.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си