22 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Повече от половината общински пътища са в лошо състояние

Общо 1200 общински пътища са в лошо състояние, около 900 – в незадоволително, а едва 200 са в добро състояние. Това показва анализът за състоянието на общинската пътна мрежа, направен от Националното сдружение на общините в България. Според документа около 60% от мрежата или части от нея имат необходимост от ремонт или реконструкция. Това означава, че повече от половината или значителна площ от настилката на тези пътища е повредена, с образувани коловози и деформации. Общата дължина (на база представилите информация 260 общини) с необходимост от ремонт/реконструкция са 11 250 км. общински пътища. По предоставените данни от общините, за около 600 участъци има разработени инвестиционни проекти за ремонт или реконструкцията им в различна фаза на проектиране (технически или работен проект).

Ремонтът или рехабилитацията на 1 445 общински пътя са включени в стратегически документи на общината – в Общинските планове за развитие 2014-2020 г. или в инвестиционните им програми. Част от администрациите посочват, че за ремонта или рехабилитацията на част от пътищата са сключени договори за безвъзмездно финансиране по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.

На база на изготвения анализ е определен необходимият за общините финансов ресурс за ремонт и поддържане на общинските пътища. Средствата не могат да бъдат осигурени чрез какъвто и да е ръст на целевата субсидия за капиталови разходи, нито чрез допълнителни трансфери през годината с постановление на правителството. С тези мотиви Управителният съвет на Националното сдружение на общините ще предложи финансиране на общинската пътна мрежа чрез създаване на национална програма „Общински пътища“ с годишен бюджет от 300 милиона лева, осигурени от Държавния бюджет. Кметовете смятат, че критериите за достъп на общините до програмата следва да отчитат състоянието на отсечките, както и разпределението им по райони. Сдружението ще внесе предложението като част от цялостния пакет в рамките на преговорите за бюджет 2021-ва година.

Related Articles

Столична община събира проекти за изпълнение на Плана за интегрирано развитие

Столична община, в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програма “Развитие на регионите”...

Скок на цените на жилищата у нас

Цените на жилищата в страната са се увеличили с 1,2% през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното тримесечие. Най-голямо увеличение е регистрирано в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ