Обитателите сами регулират кой слой на конструкцията да бъде отворен, в зависимост от температурите       

21-1Alavi House е уникално частно имение, намиращо се в град Исфахан, Централен Иран. Градът е точно между планинския масив Загрос и голямата пустиня Деще Кевир, а теренът, върху който е издигната сградата, е в подстъпите на планината. Средната надморска височина е около 1600 м, с убийствено високи температури заради близостта с пустинята и почти никакви валежи годишно.

21-5

21-6За да противодействат на суровата и несговорчива природа в района, архитектите от BMDesign Studio са проектирали сградата със силно наклонен покрив. Целта им е била да създадат област с отрицателно налягане, което пък да помогне за естественото проветряване и по-лесното охлаждане на сградата. Покривът на тази къща е с двойна конструкция, с почти „невидимите“ соларни панели на „Тесла”. Идеята на архитектите е била да се възползват максимално от климатичните особености на пустинята.

21-3

21-9Възможностите, които дава вторият покривен слой, е, че може да бъде отворен или затворен в зависимост от периода и нуждите на обитателите на дома. През студените зимни дни той може да е отворен, за да може следобедното слънце да затопли покрива. През летните горещи дни пък вторият слой остава затворен и така къщата има естествен сенник, който я държи на сянка. Той я предпазва от прегряване и запазва температурите вътре в помещенията по-ниски.

21-7

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си