Две десетилетия (Н)е-община

0

Стартирахме проекта за електронно правителство още в началото на XXI век, но все още сме на незавидното 60-о място в Европа

Не са малко гражданите и предприемачите, предпочитащи да ползват компютъра си, за да пестят време. Доколко обаче българските общини могат да им предложат електронни услуги? На сайта на Столичната община има раздел, озаглавен „Електронна община“, и там линковете са няколко, включително и този за приемане в детските заведения, както и един, наречен „Е-правителство“ – и точно той не е активен. След кликването върху него виждате многозначителния за случая надпис Not found. А проектът за електронното правителство бе започнат още в началото на XXI век. За това време, и то само за няколко години, Естония успя да се електронизира и нейните граждани вече имат чипове, вградени в личната си карта. Нужно ли е да си спомняме, че страната е била част от бившия Съветски съюз, а братушките видяха персонален компютър благодарение на нас.

Да се върнем на сайта на най-многолюдната община, който дава възможности главно за пасивно получаване на информация. През сайта могат да се подават жалби, заявления, оферти и „друго“ (но не се определя какво) до кмета, деветимата негови заместници и секретаря на общината, както и до председателя на СО, главния архитект на София, и до 13-те постоянни комисии. Има специално предупреждение, че при установяване на невярно подадени данни, документът няма да бъде регистриран в деловодството.

По електронен път може да запишете и детето си да кандидатства за детска градина, но доста често системата се срива и всяка година има скандали с неприети деца. През сайта може да се проверява плащането на данъци и такси към общината. В указанията за попълване на партидата не пише, че буквите в нея се изписват на латиница. В публичните регистри, които са част от раздела „Електронна община“, обаче линкът „Длъжници на Столична община“ не работи. Другото интересно или по-точно нелицериятен за столичани факт е виден в регистъра на сдруженията на сгради в режим на етажна собственост, като в него са записани само 57 сдружения. На сайта е публикуван списък на административните услуги, предоставяни от 14 дирекции в общината и нейния правен отдел. Както и списък на 33 административни услуги по гражданска регистрация.

Sofia elektronni uslugi-01

   Естония стана пример за електронизация на административните услуги за граждани и бизнес

На книга Борисовата градина е само 15 дка. В регистъра на публичната общинска собственост на София има нещо интригуващо. В него е записано, че Борисовата градина е с площ от 14 981 кв. м, или едва 15 декара. Паспортизацията на парка е направена през 1986 г. Друг парк в София – „Оборище“ („Заимов“), за който всички знаят, че е много по-малък от Борисовата градина, в регистъра на зелените площи на общината е записан с площ от 116 дка, или над 7,7 пъти повече.

Работим върху нов план на Борисовата градина“, заяви главният архитект на София Петър Диков пред БНТ. Той уточни, че вече е внесъл в Столичния общински съвет (СОС) техническо задание и програма за конкурс за благоустройство на парка. „Борисовата градина трябва да бъде опазена като градски парк и частите, които са отнети от нея за други цели, да бъдат върнати и на самата градина, и на софиянци“, отбеляза Диков.

В четвъртък СОС одобри доклад за ново трамвайно трасе до Студентски град, което ще минава през Борисовата градина. То предизвика недоволство и критики, че за да бъде реализирано трасето, ще трябва да бъдат изсечени много дървета.

Sofia elektronni uslugi 01-1 - Borisova gradina

По документи най-големият парк на София е колкото квартална градинка

   Регистърът на земите без мерна единица

Други „интересни“ неща могат да се открият в регистъра на земеделските земи от общинския поземлен фонд, които могат да бъдат отдавани под наем, както и тези с наемател. Там в таблиците с имотите няма мерна единица за площта им. Дали е декари, квадратни метри, километри или мили? В един момент може да се окаже, че наемателят ползва 20 дка, а плаща за 20 квадратни метра. Няма общински поземлени имоти за отдаване под наем в районите: „Средец“, „Красно село“, „Възраждане“, „Оборище“, „Подуяне“, „Слатина“, „Изгрев“, „Лозенец“, „Триадица“,

Красна поляна“, „Илинден“, „Студентски“, „Витоша“.

Според регистъра в землищата на 48 квартала (бивши села) земеделски земи от общинския поземлен фонд, които могат да бъдат отдавани под наем, има в районите: „Сердика“, „Надежда“, „Искър“, „Младост“, „Овча купел“, „Люлин“, „Връбница“, „Нови Искър“, „Кремиковци“, „Панчарево“ и Банкя.

   В Португалия регулационните планове са достъпни в мрежата

В Португалия, която, преди ние да бъдем приети, бе най-бедната страна в ЕС, всички регулационни на планове на урбанизираните територии се публикуват едновременно в „Държавен вестник“ и на сайта на информационната система на страната. На първата страница на сайта й може да се избере преглед на устройствени планове.

Може да се разглеждат карти и текстови документи. Те са достъпни, без да има нужда да се ходи в офисите на ведомствата. Освен това много общини използват сайтовете си, за да публикуват стратегическите си документи. На интерактивни карти може да се видят одобрените планове за определената територия. Там може да се видят и специализирани планове.

В България за пореден път започваме отначало с тръгналата неотдавна Секторна информационна стратегия за регионално, общинско и градско управление (СИСРОГУ) на МРР. Анализът, направен във връзка с този проект, финансиран от еврофондовете, сочи, че у нас проекти на устройствени планове не се публикуват. Приетите също не са достъпни на сайтовете на общините, въпреки изричното изискване на ЗУТ. Друга установена слабост е, че в сектора на регионалното, общинското и градското управление информационни технологии се използват много малко. Това води до затруднение при координацията на работата. В тази сфера, освен въвеждането на електронното управление ,трябва да се изпълняват и изискванията за електронна демокрация, смятат независими експерти. Гражданите да имат възможност ефективно да контролират държавните органи. Не само в процесите на формирането на политики, но и в наблюдението на изпълнението им.

4-Sofia-elektronni-uslugi-03---Portugalia

В Португалия всички регулационни на планове са на сайта на информационната система на страната.

   Чакаме по гишета до 2020 година

Поредна стратегия отложи създаването на работеща цифрова администрация у нас. Това стана ясно от доклада, качен преди време на сайта на Министерския съвет. Според последния проект, работеща цифрова администрация, структурирана в съответствие със съвременните управленски технологии, може да има едва към 2020 година. В документа се признава, че министерства, агенции, комисии и общини още дълги години ще работят с хартия и няма да могат да обменят онлайн данни помежду си. Електронното управление и електронните услуги са присъщи на най-развитите икономически и политически държави и това е цел на България като член на Европейския съюз, казват авторите на стратегията и допълват, че над 700 услуги на централната администрация ще бъдат електронни след шест години. Според тях първенци ще са от Министерството на финансите със 155 услуги, Министерството на земеделието и храните – със 162, и Министерството на икономиката и енергетиката със 101. В момента от 562 държавни ведомства и служби само 80 предлагат електронни услуги. Министерството на инвестиционното проектиране обеща до края на годината столицата да има пълна кадастрална карта в електронен вид. Оттам припомниха, че е-кадастърът е гаранция за доброто електронно управление.
Преди време бе изтъкнато и че според анализ на предишния кабинет административното бреме за бизнеса, гражданите и самите чиновници се равнява на милиард евро на година, а ако заработи електронното управление, ще пестим по 300 милиона евро на година.
В световния списък на ползване на електронните услуги в държавната администрация страната ни се намира на незавидното 60-о място от 190 страни.

   Администрацията пести време на хотелиерите

Макар и не с желаните темпове, все пак електронните услугиq предоставяни от общините, се увеличават. Съвсем от скоро например община Пловдив чрез ОП „Туризъм“ въведе нова услуга – електронна заверка на хотелски регистри. „Целим да улесним физическите и юридическите лица, развиващи хотелиерска дейност, като им предоставяме лесна и бърза заверка на техните регистри“, съобщиха от общината.
За да се възползват обаче, хотелиерите естествено трябва да притежават електронен подпис. Те трябва да заявят това чрез попълване на декларация по образец (подписана с електронен подпис) на имейл, посочен на сайта на ОП „Туризъм“. Декларация може да бъде получена в отдел „Категоризации“ или да се изтегли от сайта в раздел „Електронни услуги“. След получаване на заявката за услугата на хотелиерите ще бъде изпратен обратен имейл с потвърждение (подписанo с електронен подпис) от служителите на отдел „Категоризации“, както и указание за работа с електронната заверка.
Всеки, който иска да се възползва от услугата, може да се запознае по-подробно с инструкциите в „Технология за работа с електронна заверка на хотелски регистър“, публикувани в раздел „Услуги“ на сайта на община Пловдив.

   Моделът успешен в Пловдив, въвеждат го и в училищата

4-5par
За разлика от хаоса, който предизвика в София, електронната система за записване в детските заведения в Пловдив бе определена като успешна от общинското ръководство. Нещо повече – по предложение на градската управа добре познатият електронен модел от тази учебна година ще заработи и при приема на първокласници. От общината се надяват, че по този начин ще се сложи край на абсурдите при записването на първолаците, изразяващи се в това, че родителите чакат с дни на опашки още от 3-4 часа през нощта, за да вредят отрочетата си в желаното школо. Ако новата система бъде въведена, майките и бащите на първокласниците няма да обикалят по училищата, а по електронен път ще могат предварително да прегледат възможностите за обучение.
Според зам.-кмета Стефан Стоянов тази година повече от 800 имена на деца са дублирани. Причината е в това, че едни училища започват приема през октомври предходната година, а последните приключват през май.
Общината организира срещи съвместно с Регионалния инспекторат по образованието с директорите на начални и основни училища, за да представи идеята си за електронен прием.
Тази година в Пловдив ще бъдат записани близо 2800 първокласници.

 ПАРАДОКС

Шампион по предлагане на работещи електронни услуги в страната е община Струмяни. Тя се намира в
Югозападна България и се състои от 21 населени места, между които Гореме, Махалата, Колибите, Драката, Игралище. Проектът за електронно управление на благоевградската община е въведен  от края на 2010 г. Той е финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет“, като услугите постоянно се разширяват и развиват. Администрацията предлага над 100 електронни услуги през сайта си. Местните жители могат да получават всякакви разрешителни и удостоверения, както и да плащат данъци и такси онлайн. И там обаче се оказва, че има проблем. И той е, че никой не се възползва от въпросните облекчения. Причината е, че населението в региона е основно застаряващо и няма нужните технически познания и умения. А и интересът към дигиталните услуги от тяхна страна е изключително слаб.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си