Навигатор Home » Новини » Да опаковаш света – Кристо и Жан-Клод в Габрово

Да опаковаш света – Кристо и Жан-Клод в Габрово 

11-1

Две експозиции в Дома на хумора и сатирата разказват за живота и творчеството на артистите

Лилия ЦВЕТАНОВА

11_Kristo.1Две изложби, представящи творчеството на Кристо и Жан-Клод, както и ранните години на родения в Габрово световноизвестен творец, бяха открити в Дома на хумора и сатирата. Първата, наречена „Кристо и Жан-Клод. Проекти”, показва подписани постери и видеоматериали от проекти на двамата артисти, съобщиха от община Габрово. Втората, под наслов „Роден в Габрово”, е документална изложба за живота на семейство Явашеви в Габрово и първите стъпки на малкия Христо в изкуството.

Сред официалните гости на събитието бяха най-малкият от тримата братя – Стефан Явашев, заедно със съпругата си, журналистката Евгения Атанасова-Тенева, медийният експерт, писател и журналист доц. Георги Лозанов, част от габровските депутати в 44-ото Народно събрание, областният управител на Габрово Невена Петкова.

Евгения Атанасова-Тенева, която е сред най-задълбочените изследователи на творчеството на Кристо и Жан-Клод, сподели за опита си в реализирането на филмите за техните проекти. Като консултант и автор на текстовете за документалната изложба тя увери, че публиката ще разбере защо Кристо не принадлежи нито на България, нито на Габрово, а на целия свят.11_Kristo.0

Експозицията „Кристо и Жан-Клод. Проекти” представя шестнадесет проекта на артистите и част от ранните им произведения. Започва с прехода от първите творби на Кристо, направени в ателието му в Париж (опаковани кутии и бутилки) и Ню Йорк (фасади на магазини), и преминава към мащабните проекти, реализирани в градска среда или в природата.

Хронологично са представени мащабните разработки на артистите с постери, текст, времева линия и географска карта. Сред проектите са „Желязната завеса“, „Завеса в долината“, „Опакованият Райхстаг“, „Чадърите“, „Опаковани дървета“, „Опакованият Пон Ньоф“. Последният реализиран проект – „Плаващите кейове”, присъства с видеокадри на Недялко Данов от филма на БНТ „Мост към Кристо”, направен от Евгения Атанасова-Тенева. Изложбата завършва с проекта „Мастабата”, върху който Кристо работи понастоящем. Проектът е планиран за пустинята край Абу Даби и ще бъде най-голямата скулптура в света. За направата й ще бъдат използвани 410 000 разноцветни варела, образуващи мозайка от ярки, блестящи цветове в традицията на ислямската архитектура. Мастабата представлява древноегипетска гробница, която има формата на пресечена пирамида.

11_Kristo.6Експозицията „Роден в Габрово” представя живота на семейство Явашеви – Цвета и Владимир и техните трима синове в Габрово. Посетителят ще научи за ранните години на малкия Христо в Габрово, за момчето, превърнало се в световноизвестния творец Кристо, ще види детските му снимки редом с неговите братя – обичания артист от киното и театъра Анани Явашев и инженер химика, изобретател на „Верото“ Стефан Явашев. Тук са събрани лични снимки, предоставени от членовете на фамилия Явашеви, както и документи от Държавния архив в Габрово и други институции. Показани са стари картини и скъпо пазени спомени от приятели и съученици. Разкриват се важни факти за формирането на Кристо като един от артистите новатори със собствен принос в изкуството на ХХ и ХXI век. Експозицията напомня за времето на бурното индустриално развитие на Габрово и историческите обрати, белязали съдбата на града и неговите жители в средата на миналото столетие.

По време на изложбата ще бъде показвана програма от прожекции на филми за Кристо и Жан-Клод и техните проекти. Предстои да бъде обявена и програма за детски ателиета.

11_Kristo-5_1

Двете експозиции ще останат в Дома на хумора и сатирата до 17 юни 2018 година.

11_Kristo.8Събитието се организира от община Габрово, Музей „Дом на хумора и сатирата” и Сдружение „Нашето по-голямо Габрово” с партньорската подкрепа на БНТ, Държавен архив – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, Регионален исторически музей – Габрово, Национална Априловска гимназия, Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, ОУ „Неофит Рилски” и НУ „Васил Левски”.

 

Добавете коментар