„Да бъдеш или да не бъдеш” прозвуча на 34 езика в Пловдив

Българско-турският литературен клуб отбеляза Деня на майчиния език като събра на една сцена различните общности, които живеят в града

0

Хамлетовият въпрос „Да бъдеш или да не бъдеш” прозвуча на 34 езика на празника на майчиния език в Малката базилика в Пловдив. Събитието бе част от световната инициатива, която се чества на 21 февруари всяка година. Българско-турският литературен клуб отбеляза  богатството от езици като събра на една сцена различните общности, които живеят в града под тепетата. Водещите на вечерта – Деляна Лукова и Николай Райшинов представиха тазгодишния формат на изданието. Чуждестранни студенти от всички краища на света, които учат в пловдивски висши училища станаха част от празника. Всички слова бяха съпроводени и от жестомимичен превод, което приобщи към събитието и хората, общуващи само с жестове. Йорданка Бъгова, носител на първо място в конкурс за красота на хора с увреден слух в Чехия, развълнува публиката с танците си и доказа, че макар да не чува музиката я носи в сърцето си. След букет от атрактивни музикални и танцови изпълнения на различните националности Клубът на консулите в Пловдив също се включи с цитати от именити личности. Те бяха подбрани и поднесени лично от почетните консули на Република Турция, Германия, Франция и Италия на съотвените езици.

Проектът „Международен ден на майчиния език“ се осъществи с финансовата подкрепа на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2019 година.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си