Навигатор Home » Новини » Данъчни проверки вдигнаха оборотите в Банско и Боровец

Данъчни проверки вдигнаха оборотите в Банско и Боровец 

3_NAP

Николай АНТОНОВ

Над 27 на сто се увеличиха оборотите в търговски обекти в Банско и Боровец в сравнение със същия период на миналата година след зимната кампания. Тя бе осъществена от инспекторите от отдел „Оперативни проверки” на Териториалната дирекция (ТД) на Националната агенция по приходите (НАП) София, съобщиха от приходната агенция.

От старта на зимните кампании през 2014 г. до момента този процент е над 60, констатират инспекторите. В хода на кампанията са извършвани скрити и явни наблюдения, инвентаризации и реално отчитане на оборотите. По-голяма част от най-посещаваните заведения за обществено хранене в курортите са били поставени под постоянно наблюдение, с физическо присъствие на служители на агенцията. Целта на наблюденията бе да се сравняват оборотите, отчитани за минали периоди, с регистрираните по време на проверката, поясняват от НАП. Наличието на съществени различия е наложило фирмите да бъдат предложени за пълна ревизия. Констатирани са разлики в оборотите в сравнение с миналата година в размер на над 10 пъти в полза на наблюдавания период. По време на кампанията за контролни мерки в зимните курорти данъчните служители са извършили над 2200 проверки, съставени са 128 акта за установени административни нарушения, издадени са заповеди за затваряне на 31 обекта. Констатираните нарушения, наложили запечатването за срок до един месец, са липса на фискално устройство и неиздаване на касова бележка, уточняват от ТД на НАП София. Установени са и множество случаи на разлики между регистрираните през фискалното устройство продажби и наличните в касата на обекта парични средства.

„Целта3_NAP-1 на кампанията тази година бе насочена по-скоро към промяна в поведението на бизнеса, а не толкова към налагане на санкции, коментира за медиите директорът на ТД на НАП – София Илиана Христова. Стараем се да бъдем в помощ на коректните данъкоплатци и да ограничим максимално действията на тези, които нарушават закона. Опитът ни сочи, че превантивният контрол е много по-резултатен от съставяне на актове и констатиране на нарушения. Изграждането на партньорски отношения с бизнеса и спазването на закона е акцентът в нашата работа”, подчертава Илиана Христова.

 

 

Добавете коментар