Г-20 с виртуална среща на върха заради коронавируса

0

Ръководителите на страните от Г-20 провеждат днес виртуална среща на върха, за да бъде „оформен координиран глобален отговор“ на пандемията от коронавирус, тъй като болестта продължава бързото си разпространение в световен мащаб, информира Bloomberg.

Те ще обсъдят икономическото и социалното влияние на пандемията, включително нейното въздействие върху световните вериги за доставки, съобщиха от Министерството на външните работи на Индонезия в сряда. Срещата ще бъде председателствана от кралят на Саудитска Арабия Салман, който направи рядка публична изява по-рано този месец, като заяви, че администрацията му прави всичко възможно, за да се противопостави на пандемията.

Към членовете на Г-20 ще се присъединят и представители на Испания, Йордания, Сингапур и Швейцария, както и представители на международни организации, включително ООН, Групата на Световната банка, Световната здравна организация и Световната търговска организация, се посочва в изявление на саудитското външно министерство.

Президентът на Индонезия Джоко Уидодо ще призове от името на страната си за глобална солидарност и координиран план за действие, осигуряващ достъп до здравно оборудване и ваксини, предадоха от индонезийското външно министерство. Съобщава се още, че Световната банка, МВФ и други глобални институции са постигнали споразумение за финансова помощ за намаляване на глобалното икономическо въздействие на вируса.

Срещата на върха следва извънредния конферентен разговор, който министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20 проведоха в понеделник. Целта беше да се обсъдят икономическите проблеми от вируса и плановете за съвместна реакция, тъй като световната икономика вероятно ще бъде изтласкана в рецесия през тази година. Бил е обсъден съвместен пакет от стимули срещу Covid-19, се посочва в изявлението на Индонезия.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си