Гърция търси концесионери за портовете Александруполис, Игуменица и Кавала

Страната обяви 3 публични международни търга за морските пристанища

0

Продължава набирането на кандидати за морските пристанища на Гърция. Страната обяви 3 публични международни търга за приватизация и концесия на морските пристанища в Александруполис, Игуменица, Кавала, съобщи „Катимерини“.

За Александруполис и Игуменица се предлагат мажоритарни пакети от поне 67% за приватизация на операторите им, а за Кавала се предвижда концесия за срок от 40 години. За първите 2 по-големи пристанища за финансов консултант по търговете са назначени Deloitte Business Solutions–Euroconsultants, а за юридически – Your Legal Partners-Dracopoulos& Vassalakis-Alexiou Kosmopoulos. Технически консултанти са Doxiadis Associates, Consultants on Development and Ekistics SA“, а търговски – Port Consultants Rotterdam B.V.

За търга за пристанището в Кавала финансовото консултиране е поверено на Ernst and Young Single Member Société Anonyme for the Provision of Advisory Services. Юридически е KLC Law Firm. Техническите и търговските консултанти са същите, назначени и за Игуменица и Александруполис.

Срокът за подаване на заявленията за участие в търговете е 2 октомври.

Американският инвестиционен фонд Black Summit Financial Group е готов да участва в предстоящия търг за развитието на пристанищата на Александруполис и Кавала.

Интересът на Вашингтон към устието на р. Марица се отразява в подкрепата му за проекта за изграждане на терминала за втечнен газ, газовата връзка между България и Гърция (IGB) и работещите вече на територията на Балканите – Трансанадолски газопровод (TANAP) и Трансадритачиеския (TAP). Въпросните съоръжения пренасят природен газ от находищата на Азербайджан в Каспийско море. В LNG-терминала България вече е заявила участие за дял от 20%.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си