Гърция привлича купувачи на имоти с гражданство

0

Пакет от мерки, които целят да направят инвестициите в имоти в Гърция по-привлекателни подготвя гръцкото правителство.Част от тях касаят граждани на страни извън Европейския съюз (ЕС),уточнява електронното издание Ekathimerini.com . Ако жители на държави извън общността инвестират в недвижими имоти за поне 250 хил. евро в Гърция, скоро ще могат да получават гръцко гражданство е заявил Ангелос Сиригос, генерален секретар по въпросите за населението и социалната интеграция . Пакетът ще бъде внесен за гласуване в парламента в рамките на следващите няколко седмици и ще влезе в сила до края на годината. В момента инвеститорите, които вложат поне четвърт милион евро в недвижимост в Гърция, имат право на петгодишно разрешително за пребиваване. Сега се предвижда тези разрешителни да бъдат подновени след изтичането на първите пет години, като инвеститорите ще имат право също и да получат гръцко гражданство, след като са живели в страната седем последователни години.

Интересна особеност в новия план е, че се предвижда отпускането на разрешителни за пребиваване и на родителите на инвеститорите в имоти. Така на практика цели фамилии ще могат да придобият гръцко гражданство. Ако инвеститорът сключи брак с гражданин на страна извън ЕС, не само съпругата, но и нейните родителите ще получат разрешителни. Досега законът предвиждаше само съпругата и децата до 21-годишна възраст да имат право на документа, който урежда пребиваването им в страната.

Въпреки някои недостатъци програмата за разрешителни за пребиваване в южната ни съседка се счита за успешна. Според главния изпълнителен директор на държавната агенция за инвестиции Invest in Greece Стефанос Исаяс през последните пет месеца са издадени 392 разрешителни и още 83 предстои да бъдат издадени.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си