Грейнаха иконописите в олтара на Бачковския манастир

0

Уникалните иконописи в олтара на централната църква на Бачковския манастир вече са почистени и се подготвят за празника Успение Богородично, който се отбелязва на 15 август.

„Реставраторите работиха близо 4 седмици. Сега фреските греят в пълния си блясък”, сподели игуменът дядо Самуил. Средствата за начинанието били осигурени от пловдивски бизнесмен, пожелал името му да остане анонимно. Преди 2-3 г. бяха обновени фреските в преддверието на църквата и вътрешността й, припомниха от управата на манастира. В момента ударно се полага нова каменна настилка в двора на обителта. Предишната е премахната, тъй като е била неравна и създавала затруднения при придвижването и опасност от травми на поклонниците, сред които има възрастни хора, инвалиди и много деца.

Строителните дейности трябва да приключат до празника на Голяма Богородица. Още на 14-и, когато ще е вечерната служба, ще пристигнат стотици богомолци от страната и чужбина, разказват за традицията от Бачковския манастир. И предупреждават, че тази година няма да се разрешава преспиване в храма, където е иконата на Богородица, смятана за чудотворна. Манастирът предлага около 30-ина легла, но част от тях са запазени за високопоставени гости. Отправена е покана към патриарх Неофит, очакват се и митрополити от страната и чужбина да присъстват на празника.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си