Гражданска активност в Пловдив за създаване и облагородяване на паркови зони

0

С пукването на пролетта сякаш и гражданското общество в Пловдив дава признаци на събуждане. Жители на най-стария жив град в Европа се активизират и самоорганизират да вдъхнат нов живот на паркови зони и пространства в града под тепетата. Фейс групи Пловдив и Да Възродим „Парк Отдих и Култура“ са инициаторите за почистване на един от емблематичните паркове край Гребната база този уикенд.

“Да почистим парка и да предприемем стъпки за неговото благоустрояване и социализация. Една зона от града ни, предвидена за отдих и КУЛТУРА се нуждае от общите ни усилия, за да я превърнем отново в любимо място на всички нас!“- пишат в социалната мрежа активистите. Сборният пункт за почистването на парка е в 10.00 часа тази неделя (24 март) около детската площадка зад „Братската могила”.

Гражданската енергия и активност вече дадоха резултат на друга локация- уникалния и единствен по рода си за Пловдив кът за отдих „Моливчета” в район „Северен”. Любимото вече на много жители на квартала и не само място, което привлича с цветните и неповторими пейки, наподобяващи моливчета бе създадено от доброволци. Зад начинанието стои Бригада „Нова градина” – гражданско обединение за обществено полезна дейност с ръководител адв. Магдалена Данчева.

Този петък предстои нова акция по облагородяване на парка със засаждане на още растителност и монтиране на къщички-хранилки за птички. Допълнение в зоната са монтираните бетонни стъпки, както и атрактивните фигури – животни, поставени на дървото до цветните пейки – орел, кълвач и катеричка.

Администрацията на район „Северен“, фондация „Стария бряст” Сливен и бригада „Нова градина” са обединили усилията си в развитието и поддръжката на парка. Колаборацията им е пример, че когато има желание, има и начин всяка добра идея да стане реалност.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си