Градската среда в Обзор става все по-шарена и свежа

0
Атанаска Белчинова е родена на 29.09.1982 г. Притежава магистърска степен по „Международен туризъм” и вече петнадесет години работи в тази сфера. Омъжена е, с две деца.В края на 2015 г. създава Дамски клуб „Монро”, организация, която се занимава изцяло с благотворителна и социална дейност.

Атанаска Белчинова, председател на Дамски клуб „Монро“:

С подкрепата на жителите и общината монтирахме светещи надписи, артпейки и маса за шах, изградихме специализирана люлка за деца с увреждания

Разговаря

Виолета ВЛАСТАНОВА

– Г-жо Белчинова, по инициатива на Дамски клуб „Монро” стартира кампанията „Шарен Обзор”. Бихте ли ни разказали повече за нея? Как се роди идеята, какво включва проектът и т.н.?

– Кампанията „Шарен Обзор” тече вече от няколко месеца. Тя включва поставянето на 3 пейки за обществено ползване в центъра на града, наподобяващи няколко молива, наредени за сядане и облягане. Изработката на пейките е дело на Иво Загоров – наш съгражданин. Новата придобивка вече събира положителни коментари от ползващите ги, а най-много им се радват децата. Тази, както и всички други идеи се зараждат при срещи с нашите членове, където всеки излага своето мнение и виждане за облагородяването и развитието на града.

– Работите и по монтирането на светещи надписи на възлови места в града. Докъде стигнаха дейностите там?

– Част от кампанията „Шарен Обзор” е и проектът за поставяне на светещи рекламни букви ОБЗОР на главния път Варна – Бургас. Буквите са изработени от варненска рекламна агенция и от няколко дни вече са и монтирани. Не сме новатори в тази инициатива. Проектът е взаимстван от други големи български градове, но разликата при нас е, че буквите светят.

– Преди време поставихте няколко външни библиотеки в града. Никой досега ли не е посегнал на книгите и как опазвате новите придобивки?

– Идеята за поставянето на библиотеките отново е на Дамски клуб „Монро”, а визията и изработката са на друг наш съгражданин – Цветан Щерионов. Финансирането им е изцяло от членовете на клуба. Хората се радват на библиотеките. Всеки съблюдава за опазването им. Също така имаме и дарители, чиито книги поставяме там.

– Какви други инициативи, свързани с намеса в градска среда, сте реализирали? И не мислите ли да ги приложите и в други градове?

– По наша инициатива и с дарени средства от жителите на Обзор сме поставили в центъра на града маса за шах, специализирана люлка за деца с увреждания в парка и куклата Кели, която е на едно от кръстовищата в града. Нейната цел е да привлича вниманието на шофьорите, да помага за безопасното пресичане на гражданите и да предотвратява пътни инциденти. Социалната дейност, която развиваме за момента, е насочена само в нашето населено място. Имаме идеи да развиваме дейността на клуба и да организираме подобни инициативи и в други населени места, но това е свързано с време. За успешното реализиране на един такъв проект е необходимо да бъдеш отдаден изцяло на него, което коства голяма част от твоето лично време. На този етап не сме намерили хората, които са готови да дадат това, което правим ние за нашия град.

– Как се променя градската среда след вашата намеса и срещате ли подкрепа от страна на жителите на Обзор?

– Градската среда в Обзор става все по-шарена и свежа и радва както жителите, така и туристите на града. Когато започнахме дейността на клуба в края на 2015 година, имаше хора, които бяха скептично настроени. Сега нещата коренно са промениха. Хората даряват и помагат всеки с каквото може.

– А местната власт помага ли ви по някакъв начин, има ли диалог с общината, получавате ли съдействие?

– Имаме безусловната подкрепа на местната власт в лицето на кмета на община Несебър г-н Николай Димитров, председателя на Общинския съвет г-н Румен Кулев, Общинския съвет и г-н Христо Янев, кмет на Обзор. Без тяхната категорична подкрепа щяхме да срещаме много трудности при реализирането на инициативите ни.

– Организирате много събития с благородни каузи. Включват ли се хората в тях, склонни ли са да отделят, макар и малка част, от бюджета си за подобни акции?

– Благотворителните ни каузи са много и най-различни. Свързани са както с жители на Обзор, така и с хора от цялата страна. Целогодишно събираме дрехи, обувки, постелъчно бельо, хранителни продукти и всичко, което е ненужно за някой, но може да послужи на друг. Всеки сам избира каузата, в която да се включи и да подкрепи. Всяка една наша кампания е обявена публично и след приключването й хората виждат къде са отишли техните дарения. Това предизвиква доверие към нас, а ние се чувстваме полезни и потребни.

– Какво друго предстои в скоро време пред клуба?

– В момента се обсъжда нов проект, свързан с кампанията „Шарен Обзор”, за поставяне на пейка във формата на сърце, която ще бъде в розово, лилаво и бяло и ще символизира подкрепата ни към жените, борещи се с рака на гърдата. Имаме инициативи, които редовно се провеждат на местно ниво, като кулинарни базари, гаражни разпродажби, коледна кампания, с която приключваме календарната година. Периодично изпращаме и дрехи, обувки, хранителни продукти до социални домове и семейства в нужда.

14--BEL4INOVA.4
Разноцветните пейки от моливи в центъра на Обзор са едно от любимите места за отдих на гражданите
14--BEL4INOVA.2
Куклата Кели, монтирана на едно от кръстовищата в града, привлича вниманието на шофьорите и помага за предотвратяването на пътни инциденти
14--BEL4INOVA.3
Вече над година читателите са радват на откритите библиотеки и сами попълват фонда с книги
14--BEL4INOVA.5
Специализираната люлка в един от парковете на Обзор е предназначена за ползване от трудноподвижни деца

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си