Готов е проектът за преместване и консервация на находките, открити по трасето на АМ“Струма“

0

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е готова с проекта за преместване и теренна консервация на археологически ценности, открити по трасето на строящата се магистрала „Струма“. Проектът е изготвен от „Вени дизайн“. Представен е в АПИ и е изпратен за съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство, каквито са изискванията на Закона за културното наследство.

От АПИ припомнят, че през август миналата година агенцията представи на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности схема-предложение за преместването на археологическите структури. Въз основа на нея е изготвен настоящият проект. Агенцията обаче не е поемала ангажимент пред община Благоевград, нито са водени разговори за изграждането на отделен път до археологическия обект.

Археологическите ценности римска фамилна гробница и раннохристиянската църква ще бъдат преместени и консервирани. Римската вила и баня, които са извън трасето на магистрала „Струма“, ще бъдат запазени.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си