Навигатор Home » Новини » Готвят механизъм за финансиране на пречиствателни станции в малките общини

Готвят механизъм за финансиране на пречиствателни станции в малките общини 

19_VIK

Водното дружество в Смолян планира над 11 млн. лв. инвестиции в областта до 2021 г.

Над 11 млн. лв. ще бъдат инвестирани в област Смолян за модернизиране на водопреносната и канализационната система до 2021 г. само по линия на средствата, които генерира ВиК операторът. Това обяви на среща в Девин заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова. По думите й, средствата са заложени в бизнес плана на дружеството, което обслужва 10-те общини в областта. Тя подчерта, че нуждите за ВиК сектора са огромни, а средствата – ограничени, заради което се търсят различни източници на финансиране. В момента се разработва механизъм за финансиране на пречиствателни станции в населени места с еквивалент жители между 2000 и 10 000. Те в момента нямат достъп до безвъзмездни европейски средства по оперативните програми за обновяване на ВиК мрежите и пречистващи съоръжения, защото не отговарят на изискванията. „В момента планираме да създадем фонд, който да финансира дейности, с които да постигнем мерките за качество на водите в по-малките населени места. Идеята е този фонд да покрие празнотата в населените места, които не са допустими бенефициенти по европейските фондове, обясни зам.-министърът. Предвижда се фондът да обедини средства от различни източници, които могат да финансират ВиК инфраструктура, като например ПУДООС, държавния бюджет и др. институции, като все още не е изяснено как ще се кандидатства. В момента се прецизират мерките и изискванията за изпълнение на такива проекти, които ще бъдат въз основа на определените приоритети в регионалните планове, за да не се натоварват хората допълнително, обясни Малина Крумова. Тя подчерта, че са ни нужни милиарди, но и финансов модел за устойчивост на инфраструктурата, както и достъп до качествени услуги на социалнопоносима цена. По думите й, с цената на водата могат да се покрият само част от нуждите на сектора. Зам.-министърът напомни, че според действащото законодателство основното изискване е за единна стойност на услугите за доставяне, отвеждане и пречистване на водата в рамките на една обособена територия. Заради взетото решение за уеднаквяване на цената на водата в област Смолян е възможно в някои населени места да има повишаване на цената, както в част от община Девин, но в други места тя е понижена. Според Крумова не може да се очакват качествени услуги, ако не се генерират достатъчно приходи, затова трябва да има адекватни цени, за да се поддържа тази услуга на високо ниво.

Зам.-министърът отбеляза, че в бизнес плановете на ВиК операторите, които се съгласуват с асоциациите на собствениците (общини и държава), са заложени всички необходими оперативни разходи и предвидените капиталови инвестиции, които ще се реализират в дадена област, и не бива да се разглеждат само като цени на водата.

19_VIK-1

Зам.-министър Малина Крумова в присъствието на кмета на Девин Красимир Даскалов, областния управител на Смолян Недялко Славов и директора на ВиК – Смолян инж. Мариян Николов разясни начина на ценообразуване на питейната вода.

Според областния управител на Смолян Недялко Славов, който е и председател на учредената ВиК асоциация в областта, целта на ценообразуването е да се спази солидарният модел – доставка на качествена вода на добра цена за жителите на област Смолян.

Директорът на ВиК – Смолян инж. Мариян Николов обясни, че цената на водата в областта е една и съща за всички. Той съобщи, че тази година в община Девин за подобряване на водоснабдяването ще бъдат вложени над 80 000 лв. при предвидена инвестиция от 950 хил. лв. за всички общини в област Смолян. Директорът на ВиК дружеството отбеляза, че по време на общественото обсъждане не е бил подаден нито един сигнал срещу новата цена на водата.

 

Плевен стартира търг за изграждане на съоръжения за отстраняване на азот и фосфор

Община Плевен публикува обществена поръчка за реконструкция и модернизация на пречиствателната станция за общините Плевен и Долна Митрополия, показва справка в регистъра на обществените поръчки.

Ремонтът на съоръжението е част от проекта за интегриран воден цикъл на Плевен и Долна Митрополия. Общата му стойност е в размер на малко над 117 млн. лв., а финансирането е осигурено от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”.

19_VIK-kareДоговорът за изграждането на необходимата ВиК инфраструктура беше подписан още през януари т.г. Наскоро започна ремонтът на канализационната мрежа в Долна Митрополия, а поръчките за изграждане на канализация в селата Ясен, Буковлак и Тръстеник са в напреднала фаза на изпълнение. Прогнозният капацитет на съоръжението е за около 130 хил. жители. Индикативната стойност за ремонта на пречиствателната станция за общините Плевен и Долна Митрополия е малко над 33,5 млн. лв. с ДДС. Оферти се приемат до 7 август.

Предвижда се цялостна реконструкция по линията на водата и линията на утайките и пълно пречистване на отпадните води чрез изграждане на съоръжения за отстраняване на азот и фосфор. От утайките се предвижда производството на биогаз, с който да се задоволяват енергийните нужди на съоръжението.

2 Коментар към Готвят механизъм за финансиране на пречиствателни станции в малките общини

  1. Smithk565

    Hi my friend! I want to say that this post is amazing, great written and include almost all significant infos. I’d like to see more posts like this. agkgccdkfdegcdek

     
  2. Smithe884

    I am just seeming both for blog sites which give independent, nutritious commentary on all difficulties or blogging sites which have a liberal or droppedwing slant. Thank you.. gkgdcdecdcddkgkg

     

Добавете коментар